Hyppää sisältöön

Ahvenanmaa saattaa kaataa EU:n uuden perussopimuksen (video)

EU:n uusi perussopimus eli Lissabonin sopimus saattaa jopa kaatua Ahvenanmaan vastustukseen. Näin arvioi korkeimman oikeuden entinen presidentti ja EU-tuomari Leif Sevón.

YLE Uutisten puhelinkyselyn mukaan sopimuksen käsittelyyn valmistautuvilta Ahvenanmaan maakuntapäiviltä voi hyvin löytyä tarvittava määrävähemmistö sopimuksen torjumiseen.

Monet vaikkapa nuuska- ja metsästysriitojen ärsyttämät ahvenanmaalaiset haluavat nyt pelata kovilla.

- Jotta voisimme hyväksyä sopimuksen, haluamme lisää vaikutusvaltaa, kuten oman EU-parlamenttipaikan, äänemme kuulluksi EU-instituutioissa, esimerkiksi tuomioistuimissa, ja Suomen omassa EU-asioiden valmistelussa, sanoo maakuntapäiväedustaja Danne Sundman.

Lissabonin sopimuksen kaatamiseen tarvitaan vain 11 edustajaa 30:stä, ja sen uskotaan löytyvän.

- Näin on. Määrävähemmistöön tarvitaan yli 10 edustajaa, jotka kyllä löytyvät nyt maakuntapäiviltä, sanoo maakuntapäiväedustaja Harry Jansson.

YLE Uutisten tekemän puhelinkyselyn mukaan ainakin 12 Ahvenanmaan maakuntapäiväedustajaa voisi olla kaatamassa EU:n uutta perussopimusta. Vaikka eduskunta voisi sopimuksen silti hyväksyä, voisi seurauksena olla juridinen umpikuja ja sitä kautta melkoinen poliittinen ongelma.

- Jos Ahvenanmaa ei hyväksy sopimusta, siitä seuraa se, ettei Suomi voi taata, että sopimus tulisi voimaan koko sen alueella. Suomi ei voisi pakottaa Ahvenanmaata ryhtymään niihin toimenpiteisiin, joita sopimus edellyttää, Sevón sanoo.

- Jos Suomi tästä huolimatta panisi sopimuksen täytäntöön, niin Suomi todennäköisesti joutuisi useaan otteeseen EU:n tuomioistuimeen sopimusrikkomuksista, Sevón jatkaa.

Sevónin mukaan mahdollisia vaihtoehtoja ovat jopa koko sopimuksen kaatuminen tai Ahvenanmaan sulkeminen EU:n ulkopuolelle.

Sevónin mielestä valttikortteja sovun etsinnässä pitävät ahvenanmaalaiset, eivät suinkaan Helsingin päättäjät.

- Ahvenanmaalaiset poliitikot ovat hyvin määrätietoisia ja Suomen neuvotteluasema on mielestäni hyvin heikko, Sevón sanoo.

YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle