Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Suomi ei enää ole yksi naisystävällisimmistä maista

Suomi ei kuulu enää kymmenen naisystävällisimmän maan joukkoon. YK:n tuoreimman sukupuolten välisen tasa-arvokehityksen mittarin (GDI) mukaan Suomi on tipahtanut kolme pykälää alaspäin 177 maata vertailevalla listalla.

Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi oli YK:n listalla vuonna 2005 sijalla 8. Viime ja tämän vuoden GDI-listassa Suomi on pudonnut sijalle 11, ohi ovat kirineet Irlanti, Sveitsi ja Japani. Parhaimmat maat naiselle ovat Islanti, Norja ja Australia.

YK:n sukupuolten välisen tasa-arvon mittari (GDI) lasketaan käyttämällä muun muassa lukuja naisten ja miesten eliniänodotteesta, koulutuksesta, tuloeroista ja lukutaidosta.

Naisilla menee huonosti konfliktien keskellä GDI-mittarin 177 maan listaukseen ei ole otettu mukaan kaikkia valtioita. Listan häntäpäähän tai listan ulkopuolelle on jäänyt monia konfliktien runtelemia maita. YK:n listan viimeisellä sijalla on Sierra Leone. Eurooppalaisista maista Serbia ja Montenegro puuttuvat listalta. Esimerkiksi Afganistanistanissa nainen elää vain 45-vuotiaaksi, eli vuoden vähemmän kuin afganistanilainen mies. Maan morsiamista yli puolet on alle 16-vuotiaita. Muita huonoja maita naiselle ovat konfliktien riivaamat Kongon demokraattinen tasavalta, Irak, Nepal, Somalia ja Sudan. Guatemalassa naisiin kohdistuva väkivalta on hyvin yleistä, ja maassa on hyvin mittava HIV/AIDS-ongelma. Huonoja maita naiselle ovat myös esimerkiksi Pakistan ja maailman köyhin valtio Mali. GDI-lista YLE Uutiset

Suosittelemme