Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Katainen tyrmää haaveet päästökaupan lykkäämisestä

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) tyrmää teollisuuden aiemmat haaveet päästökaupan lykkäämisestä. Ne eivät ole hänen mukaansa enää tästä maailmasta. Katainen myös varoittaa, että pankkikriisit voivat levitä Euroopan maihin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen savupiipputeollisuuden pitää keksiä pian uutta tekemistä, jos elinkeinoelämän teettämät laskelmat päästökaupasta pitävät kutinsa. Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan teollisuuden niskaan on kaatumassa useiden miljardien lisälasku. Kilpailukyky murenee ja voitot sulavat.

Mutta jopa kokoomuslainen valtiovarainministeri on sitä mieltä, että taannoiset elinkeinoelämän vaatimukset koko päästökaupan lykkäämisestä ovat epärealistisia. Näin Jyrki Katainen keskiviikkoillan A-plussassa.

- En usko, että se (vaatimus) on tästä maailmasta, koska EU:ssa on päätetty sopimuksin uusiutuvien määrän lisäämisestä, mitä se tarkoittaa kullekin jäsenmaalle, Katainen totesi haastattelussa.

Seuraavan kerran päästökauppa-asioita ja koko ilmastopakettia ainakin sivutaan EU:n huippukokouksessa. Nyt toivotaan sitä, että Suomen raskaan teollisuuden päästökauppa-helpotuksista päätettäisiin nopeutetusti. Katainenkin kannattaa lämpimästi, ettei EU:n ulkopuolellakin toimivia suomalaisyrityksiä rangaista epäreiluilla maksuilla.

Pankkikriisi voi lyödä laineita Suomeen

Mutta EU:n päättäjiä puhuttaa todennäköisesti ainakin yhtä paljon toinen iso vyyhti. Nimittäin Yhdysvaltain rahoitusmaailman epävarmuus saattaa levitä jo konkreettisestikin Eurooppaan.

- Pahimmassa tapauksessa eri Euroopan maissa tulee pankkikriisejä, jotka heikentävät eurooppalaisten talouden luottamusta, kokoomuslainen valtiovarainministeri varoittaa.

Vaikka valtiovarainministeriön tietojen mukaan suomalaispankit ovat kuivilla roskalainojen suhteen, rauhattomuus voi levitä tännekin. Toki kirstun vartijalle varoittelijan rooli on istunut aina hyvin.

Suosittelemme sinulle