Hyppää sisältöön

CIA: Uudella nauhalla puhuu Osama bin Laden

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on vahvistanut, että keskiviikkoiltana Suomen aikaa julki tulleella ääninauhalla puhuu al-Qaida-johtaja Osama bin Laden.

Islamistisella verkkosivulla julkaistulla äänitteellä bin Laden sanoo, että Euroopan unionia odottaa "vakava rangaistus" profeetta Muhammedin pilakuvien julkaisun vuoksi. Hän ei kuitenkaan tarkenna uhkaustaan. Bin Ladenin mukaan pilakuvat ovat osa ristiretkeä, jossa myös paavi Benedictus XVI on näytellyt tärkeää osaa.

Videolla näkyy ääniviestin ajan valokuva valkoisiin pukeutuneesta Osama bin Ladenista tähtäilemässä AK-47-rynnäkkökiväärillä. Kuvan taustalla on verinen keihäänkärki ja al-Qaidan tiedotusosaston logo. Runsaan viiden minuutin viesti on käännetty englanniksi.

Osaman viestin arvellaan ajoittuvan tähän päivään paitsi irakin sodan viidennen vuosipäivän myös sunnimuslimien juhlistaman profeetta Muhammedin syntymäpäivän vuoksi.

Edellisen kerran bin Ladenilta kuultiin ääniviesti viime marraskuussa. Videolla al-Qaida johtaja on esiintynyt viimeksi kolme vuotta sitten. Viime vuonna bin Laden, tai häneksi ilmoitettu mies, esiintyi internettallenteilla viisi kertaa.

Bin Ladenin on arveltu piileskelevän Afganistanin ja Pakistanin rajaseudun heimoalueella. Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat etsineet bin Ladenia New Yorkin vuoden 2001 terroristi-iskuista lähtien. Viime kesänä Yhdysvaltain senaatti tuplasi elävästä tai kuolleesta bin Ladenista tai hänen löytämiseensä johtavasta vihjeestä maksettavan palkkion 50 miljoonaan dollariin.

Pilakuvakohu jatkunut jo vuosia Viimeksi Muhammed-pilakuvia julkaistiin viime helmikuussa. Tuolloin 17 tanskalaislehteä julkaisi kuvan pommia turbaanissaan piilottelevasta Muhammedista vastauksena poliisin paljastamalle suunnitelmalle murhata kuvan piirtänyt Kurt Westergaard. Alun perin pilakuvasarja julkaistiin tanskalaisessa Jyllands-Postenissa vuonna 2005. Paavi Benedictus XVI keräsi kritiikkiä muslimivaikuttajilta toissa vuonna. Hän lainasi puheessaan 1300-luvulla elänyttä kristillistä keisaria, joka puhuessaan väkivallan ja uskonnon suhteesta sanoi profeetta Muhammedin tuoneen maailmaan uutena vain pahoja ja epäinhimillisiä asioita. Tanska ei säikähdä uhkauksia

Tanska ei aio nostaa turvaluokitusta terroristijohtaja Osama bin Ladenin uhkausten takia. Maan turvallisuuspalvelun mukaan uhkaukset eivät pakota muuttamaan suhtautumista Tanskaa koskeviin uhkakuviin.

Ulkomailla Tanskaa ja tanskalaisia vastaan kohdistuva uhka saattaa kuitenkin kasvaa bin Ladenin puheiden takia, turvallisuusviranomaiset sanovat. Tanskan hallitus on toistaiseksi kieltäytynyt kommentoimasta uhkauksia.

Suosittelemme sinulle