Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Suuri kosminen räjähdys havaittu

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan satelliitti Swift on havainnut kaikkien aikojen kirkkaimman kosmisen räjähdyksen. Ilmiö oli havaittavissa Nasan mukaan myös paljaalla silmällä. Kyseessä oli ilmeisesti 7,5 miljardia vuotta sitten tapahtunut valtava gammasädepurkaus.

Avaa Yle-sovelluksessa

Marylandin osavaltiossa sijaitsevan Goddardin avaruuskeskuksen edustajan Stephen Hollandin mukaan gammasädepurkaukset ovat maailmankaikkeuden voimakkaimpia ilmiöitä.

Räjähdys on tapahtunut ennen maapallon syntymää aikakautena, jolloin maailmankaikkeus oli noin seitsemän miljardia vuotta vanha.

Tähän asti kaukaisin paljaalla silmällä havaittava kohde on ollut M33 -linnunratajärjestelmä. Se sijaitsee noin kolmen miljoonan valovuoden etäisyydellä maasta. Eilisen kaltaisia gammapurkauksia nähty kolme

Jyväskyläläisen konkaritähtiharrastajan Arto Oksasen mukaan kyseessä oli kaikkien aikojen kirkkain gammapurkauksen jälkihehku.

Oksasen mukaan optinen valo, joka saatiin kuvattua minuutti gammahälytyksen jälkeen, oli niin kirkas, että jos joku olisi jossain oikealla hetkellä katsonut oikeaan suuntaan, sen olisi voinut nähdä pienenä himmeänä tähtenä paljain silmin.

YLE Uutisten haastatteleman Oksasen mukaan kukaan ei varmasti tiedä, mikä gammapurkaus on.

- Ne ovat todennäköisestä supermassiivisten tähtien kuolemia. Tähti romahtaa kasaan ja syntyy musta aukko. Juuri sillä hetkellä, kun musta aukko syntyy, siitä tulee gammasäteitä, joka näkyy välähdyksenä, Oksanen selvittää.

Joistakin nähdään Oksasen mukaan vielä niin sanottuja optisia jälkihehkuja näkyvän valon alueella. Nykyaikaiset satelliitit havaitsevat gammapurkauksia päivittäin ja jälkihehkujakin kerran viikossa.

Eilisen kaltaisia kiikareilla havaittavia kirkkaita gammapurkauksia on nähty viimeisten kymmenen vuoden aikana kolme kertaa. Ensimmäinen jälkihehku nähtiin vuonna 1997.

Suosittelemme