Hyppää sisältöön

YK:n Ban tuomitsi islamin vastaisen elokuvan

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tuominnut hollantilaisen poliitikon islaminvastaisen elokuvan julkaisemisen internetissä. Pääsihteerin edustajan mukaan Ban tuomitsee loukkaavan islaminvastasen elokuvan julkaisun jyrkästi. Hollannissa elokuvan julkaisu ei ainakaan vielä ole herättänyt levottomuuksia.

Banin lausunnon mukaan vihapuheita tai väkivaltaan kiihottamista ei voi oikeuttaa, eikä elokuvan julkaisussa ole kyse sananvapaudesta.

Islamilaisten maiden järjestö OIC puolestaan toteaa, että elokuvan ainoa tarkoitus on provosoida levottomuuksia ja suvaitsemattomuutta eri uskontokuntiin kuuluvien välille. Järjestön mukaan elokuvalla pyritään myös vaarantamaan rauha ja vakaus maailmassa.

Maailman suurin muslimivaltio ja Hollannin entinen siirtomaa Indonesia on kuvannut elokuvaa sananvapauden kaapuun puetuksi loukkaaukseksi islamia kohtaan. Iran on sanonut filmiä katalaksi ja rienaavaksi, Saudi-Arabian Haagin-edustuston mukaan elokuva on täynnä virheitä ja perusteettomia syytöksiä, jotka voivat johtaa vihaan muslimeja kohtaan.

Hollantilaisen äärioikeistolaisen kansanedustajan Geert Wildersin tekemässä elokuvassa sanotaan, että Koraani lietsoo väkivaltaa.

Hollannissa ei levottomuuksia Elokuva on ainakin vielä otettu vastaan maltillisesti Hollannissa. Maassa ei ole perjantaina esiintynyt elokuvaan liittyviä mielenosoituksia tai levottomuuksia. Äärioikeistolaisen kansanedustajan Geert Wildersin tekemässä 15 minuuttia kestävässä elokuvassa sanotaan, että Koraani lietsoo väkivaltaa. Elokuvan julkaisemisen on pelätty johtavan samankaltaisiin levottomuuksiin kuin profeetta Muhammedia esittävien pilakuvien julkaisu tanskalaislehdissä. Hollannin muslimeja edustavat ryhmät ovat kehottaneet kannattajiaan maltillisuuteen. Hollannin marokkolaismaahanmuuttajien yhteisöä edustava Mohamed Rabbae sanoi, että elokuva ei ole niin paha kuin pelättiin. Rabbaen mukaan elokuva kuitenkin antaa väärän kuvan islamista väkivallan oikeuttajana. Toinen merkittävä muslimi, Hollannin sosiaaliasioiden ministeri Ahmed Aboutaleb piti elokuvaa vain Wildersin yrityksenä kalastella ääniä islamin pelolla. 16 miljoonan asukkaan Hollannissa elää noin miljoona muslimia. Ongelmien minimoimiseksi kuukausien työ Hollannin hallitus on tehnyt kuukausien ajan töitä filmin vaikutusten minimoimiseksi. Torstaina pääministeri Jan Peter Balkenende sanoi televisiossa, että Hollannin hallitus torjuu Wildersin esittämät näkemykset, jotka yhdistävät islamin ja väkivallan. Ennen filmin julkaisua mielenosoittajat polttivat Hollannin ja Tanskan lippuja muslimimaissa Indonesiasta Afganistaniin, ja Pakistanin ja Iranin hallitukset arvostelivat jyrkästi elokuvahanketta. Sotilasliitto Nato pelkäsi, että elokuvan julkaisu aiheuttaisi levottomuuksia ennen kaikkea Afganistanissa, jossa Nato-joukoissa palvelee yli 1600 hollantilaista sotilasta. Muslimimaat tuomitsevat elokuvan

Muutama muslimienemmistöinen valtio on jo reagoinut Wildersin lyhytelokuvan julkaisemiseen. Iranin mukaan elokuva osoittaa, että jotkin länsimaalaiset ovat ryhtyneet ajojahtiin islamia vastaan. Myös Bangladesh on varoittanut, että lyhytelokuvan julkistamisella voi olla vakavia seurauksia. Pakistanin hallitus on jättänyt vastalauseen Hollannin suurlähettiläälle.

Pakistanin suurin muslimipuolue Jamaat-e-Islami järjesti vastalausemielenosoituksen moskeijan edustalla Karachissa. Myös Indonesian ulkoministeriö on tuominnut elokuvan. Ulkoministeriö kehottaa lausunnossaan indonesialaisia olemaan provosoitumatta.

Suosittelemme sinulle