Hyppää sisältöön

Vanhanen: Venäjä on naapuri, naapuri ja naapuri

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Venäjä on Suomelle ennen kaikkea naapuri, naapuri ja naapuri. Vanhasen mukaan Venäjä ei ole Suomelle sotilaallinen uhka. Hän ei näe Suomeen kohdistuvaa sotilaallista uhkaa myöskään miltään muulta suunnalta.

- Suursodan tai laajamittaisen kriisin vaaraa ei ole näköpiirissä lähialueillamme. Vielä vaikeampaa olisi kuvitella konfliktia tai hyökkäystä, joka kohdistuisi ainoastaan Suomeen, Vanhanen sanoi keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa seminaarissa.

Vanhanen sanoi Suomen geopoliittisen aseman pysyneen ennallaan, vaikka maailma ympärillä on muuttunut viime vuosikymmeninä paljonkin.

- Suomella on iso intressi siinä, että Venäjä on vakaa ja yhteistyöhakuinen. Haluamme, että Venäjä jakaa yhteisen eurooppalaisen arvopohjamme. Ja tässä meidän on oltava kärsivällisiä, Vanhanen painotti.

"Nato-jäsenyys puhtaasti käytännönkysymys"

Vanhasen mukaan Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys on puhtaasti käytännönkysymys. Suomi pääsee halutessaan mukaan kaikkeen Nato-toimintaan, johon sillä on tarvetta osallistua. Vanhanen sanoi keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa seminaarissa, että Nato-jäsenyyttä tulee tarkastella kriisinhallinnan tarpeiden valossa.

- Vaikka Naton perussopimukseen sisältyy edelleen kuuluisa viides artikla, kollektiivisen puolustuksen velvoite, tulee Naton tulevaisuutta ja Suomen mahdollista jäsenyyttä tarkastella erityisesti kriisinhallinnan ja niihin liittyvien tarpeiden ja päätöksenteon valossa, Vanhanen sanoi.

- Ajan kuluessa on ainakin minusta alkanut tuntua, että tämän kysymyksen poliittinen painoarvo on huomattavasti keventynyt. Ensinnäkin meillä ei ole sellaista sotilaallista uhkaa, mihin sotilasliittoa sinänsä tarvitaan. Toiseksi sitä Natoa, joka ilmeisesti edelleen välkkyy mielessä; kylmän sodan toimijaa ja läntisen maailman takuumiestä, ei oikeastaan sellaisenaan enää ole olemassa, Vanhanen puntaroi.

Vanhasen mukaan parhaillaan tekeillä olevalla hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittisella selonteolla ei haeta Nato-jäsenyyttä. Jäsenyyden mahdollisuutta pitää hänen mielestään kuitenkin tarkastella avoimin mielin jatkossakin.

Pääministeri Vanhanen arvioi Natoa kriisinhallintajärjestönä, jonka kehitys on vielä kesken. Tärkeää jäsenyyspohdinnoissa on Suomen turvallisuuspoliittisen liikkumatilan säilyttäminen. Tämän vuoksi Suomen Afganistan-operaatiota koskeva jossittelukin on Vanhasen mukaan ajankohtainen.

- Jos jossitellaan, että Suomi olisi Naton jäsenmaa, olisimmeko nykyisen kaltaisessa operaatiossa pohjoisessa Afganistanissa vai etelässä kovemmissa taistelutehtävissä? Tämä on yksi niistä kysymyksistä, joita kansalaiset pohtivat Nato-kysymystä miettiessään. Ja kysymys on relevantti, Vanhanen sanoi.

Suosittelemme sinulle