Hyppää sisältöön

Vihreät: Olkiluodon polttojärjestelmä todettu vaaralliseksi USA:ssa

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Heidi Hautala kritisoivat Suomen asemaa kansainvälisen ydinvoimateollisuuden koekenttänä. Vihreitä parlamentaarikoita huolettavat mm. Olkiluotoon parhaillaan rakennettavan EPR-reaktorin polttoaineen vaarat sekä kattamaton ydinvastuu.

Hassi ja Hautala varoittivat Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden muistopäivänä, että Suomen säteilyturvaviranomainen STUK ei ole ottanut huomioon tietoja Arevan Olkiluotoon rakentaman EPR-reaktorin käyttämän polttoaineen vaaroista.

Polttoainesauvoja aiotaan polttaa pidemmälle kuin missään tähänastisissa kaupallisissa ydinreaktoreissa. Hassin mukaan Yhdysvaltojen ydinturvaviranomaisen NRC:n teettämissä tutkimuksissa on todettu, että suunniteltu EPR-reaktorin hyvin korkea uraanin polttoaste tulee aiheuttamaan turvallisuusongelmia. Järjestelmää ei ole tämän takia hyväksytty Yhdysvalloissa.

Vihreät parlamentaarikot ottivat myös esille kattamattoman ydinvastuun, joka tuli äskettäin esille eduskunnassa ydinenergialain muutosten käsittelyn yhteydessä. Vuonna 2005 toteutetun ydinvastuulain muutoksen piti nostaa ydinlaitoksen omistajan korvausvastuuta huomattavasti. Lainmuutos ei kuitenkaan mm. vakuutusalan vastustuksen takia ole edelleenkään astunut voimaan.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on vahvistanut, että Suomen valtio joutuu nyt paikkaamaan vakuutusyhtiöiden väistämän ydinvastuuaukon lisäämällä nykyisiä takausvastuitaan sadoilla miljoonilla euroilla.

Suosittelemme sinulle