Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirastosta halutaan tehdä supervirasto

Ulkomaalaisten muuttoa Suomeen halutaan helpottaa keskittämällä ja sujuvoittamalla maahanmuuttajien asioiden hoitoa. Asiaa pohtinut selvitysmies Ole Norrback ehdottaa, että Maahanmuuttovirastosta rakennettaisiin kaikkia maahanmuuttoon liittyviä asioita hallinnoiva supervirasto.

Maahanmuuttovirasto vastaisi jatkossa nykyisten lupa-asioiden lisäksi työntekijöiden oleskeluluvista. Tällä hetkellä niistä vastaavat Uudenmaan, Tampereen ja Lappeenrannan työvoimatoimistojen työlupayksiköt.

Maahanmuuttovirasto vastaisi tulevaisuudessa myös maahanmuuttajien kotouttamisesta, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta vastaanottokeskuksiin sekä viisumiasioiden toimeenpanosta. Myös paikallispoliisin ohjaus maahanmuuttoasioissa voisi jatkossa olla Maahanmuuttoviraston tehtävä.

Lupahakemusten käsittely läpi jopa viikossa

Selvitysmies Ole Norrbackin mukaan Maahanmuuttovirasto voisi parantaa asiakaspalveluaan sitoutumalla ratkaisemaan työpaikan saaneen työ- ja oleskelulupahakemuksen viikossa. Samalla Norrback huomauttaa, että ulkomaalaispolitiikan lähtökohdat ovat kokonaan muuttumassa

- Ne ovat muuttumassa oikeastaan koko ajan. Suomi tarvitsee yhä enemmän työvoimaa hyvin monella alalla, varsinkin nyt, kun ajat ovat kuitenkin edelleen suhteellisen hyvät. Eli tarvitaan työvoimaa. Kun puhutaan maahanmuutosta, niin niitten määrä, jotka tulevat työn perässä tänne, on aika nopeassa kasvussa, kun turvapaikkahakijoiden määrä on mennyt alaspäin. Norrback huomauttaa.

Norback on myös sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan pikakäännytyksen rinnalle pikavastaanoton mahdollisuus.

- Tähän saakka pikakäsittely on koskenut ainoastaan heitä, jotka halutaan heittää ulos. Nyt kun tarvitaan työvoimaa, tarvitaan myöskin paljon nopeampaa käsittelyprosessia, varsinkin kun ihmiset tulevat tekemään työtä Suomeen, selvitysmies jatkaa.

Maahanmuuttoon liittyvien määrärahojen hallinnointi sekä työvoiman maahanmuuton ja kotouttamisen ohjaus pitäisi Norrbackin mielestä siirtää sisäministeriön vastuulle. Kuntien valtionosuuksien yhdeksi jakoperusteeksi tulisi kuntaan muuttavien ulkomaalaisten määrä.

Selvitysmies Ole Norrback luovutti ehdotuksensa maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsille tiistaina iltapäivällä.

Suosittelemme sinulle