Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Häkämies ajaa koko Pohjolaa Natoon

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) puoltaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Häkämiehen mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon mahdollistaisi yhteisen alueellisen puolustuksen suunnittelun ja lisäisi Pohjolan sotilaallista turvallisuutta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Maiden Nato-jäsenyys edistäisi myös pohjoismaista kannanmuodostusta vahvistuvaan Venäjään nähden, Häkämies arvioi.

Puolustusministeri Jyri Häkämies puhui tiistaina Atlanttiseurassa Natosta ja pohjoismaisesta yhteistyöstä.

Pohjoismaat yhdessä vahva Häkämiehen mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon johtaisi siihen, että Pohjoismaat olisivat vahva vaikuttaja Naton sisällä. Tanska, Norja ja Islanti ovat jo Naton jäseniä. - Yhteistuumin suunnitellut ja suoritetut kalustohankinnat, yhteistyö kriisinhallinnassa ja eritoten yhteinen alueellisen puolustuksen suunnittelu olisivat omiaan tukemaan Pohjolan sotilaallista turvallisuutta, Häkämies arvioi. Tähänastisessa suomalaisessa turvallisuuspoliittisessa keskustelussa on vakuutettu Suomen vastaavan oman alueensa puolustuksesta kaikissa oloissa itse. Häkämiehen mukaan yhteinen pohjoismainen kannanmuodostus olisi myös hyödyllistä suhteessa suureen ja vahvistuvaan Venäjään. - Suomi ja Ruotsi tulisivat liittokunnan jäsenyyden kautta mukaan Nato-Venäjä-neuvoston toimintaan. Olen taipuvainen ajattelemaan, että kokemuksemme ja laaja yhteistyöverkostomme Venäjän suuntaan toisi Naton sisään tervetullutta Venäjä-asiantuntemusta, Häkämies sanoo. Nato-jäsenyydellä selvää säästöä?

Puolustusministeri Häkämies arvelee Nato-jäsenyyden helpottavan amerikkalaisen sotilasteknologian saamista Suomeen. Pohjoismaiset hankinnat puolestaan toisivat suoranaista säästöä.

- Mikäli suuntaisimme hankintamme Yhdysvaltoihin koko pohjoismaisen rintaman leveydeltä, saisimme varmasti aikaan myös merkittäviä säästöjä, Häkämies uskoo.

Ruotsilla on kuitenkin vahva omakin aseteollisuus.

Puheensa lopussa Häkämies esittää toivomuksen, että Pohjolassa kaikki kuuluisivat kaikkeen.

- Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ohella olisi eduksi, jos Norja ja Islanti kuuluisivat Euroopan unioniin ja Tanska osallistuisi unionin jäsenenä myös järjestön sotilaalliseen kehittämiseen, Häkämies toivoo.

Suosittelemme sinulle