Hyppää sisältöön

Virallinen uhriluku Myanmarissa kasvaa

Myanmarin valtiollisten tiedotusvälineiden mukaan Nargis-myrskyssä on kuollut ainakin 28 458 ihmistä. Sunnuntaina valtion televisiossa luettu uhriluku on kuutisen tuhatta korkeampi kuin aiempi virallinen ilmoitus.

Kateissa olevien määräksi ilmoitettiin nyt 33 416. Loukkaantuneita olisi virallisen tiedon mukaan 1 402. Varmoja tietoja kaikilta syrjäisiltä tuhoalueilta on ollut edelleen vaikea saada. Ulkomaiset asiantuntijat arvioivat kuolleiden määrän lähes sadaksituhanneksi. Uhriluvun noussee sotilasjuntan viivyttelyn vuoksi YK pelkää uhriluvun edelleen kasvavan, jos ihmiset joutuvat olemaan pitkään ilman ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Myrskyn riepottelemia ihmisiä uhkaa ripulin, koleran, malarian ja denguekuumeen lisäksi verenmyrkytys, sillä monilla on pahoin tulehtuneita haavoja. YK arvioi lauantaina, että puolitoista miljoonaa Myanmarin myrskystä kärsinyttä on edelleen ilman mitään apua. Samansuuntaisia lukuja esitti tänään brittiläinen avustusjärjestö Oxfam. Hätäapua ei ole saatu kaikille tuhoalueille, koska Myanmarin sotilashallitus ei anna avustustyöntekijöille viisumeja. Maailman ruokajärjestön mukaan jakamatta on muun muassa Yangonin lentokentällä takavarikoitu energiakeksimäärä, joka riittäisi 95 000 ihmisen ruokkimiseen. Myanmarin oppositio sanoi lauantaina, että sotilasjuntan asettamat rajoitukset hätäavulle nostavat jatkuvasti kuolonuhrien määrää. Oppositio vaati YK:ta lähettämään apua keinolla millä hyvänsä. Samaan vahvaan arvosteluun yhtyi mm. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy. Hän pahoitteli puheessaan lauantaina, että 2000-luvulla kansainvälinen yhteisö ei pysty vapaasti auttamaan luonnononnettomuuksien piinaamia ihmisiä. Punaisen Ristin avustuksia pääsi perille

Ensimmäisiä Kansainvälisen Punaisen Ristin avustuskuljetuksia saatiin sunnuntaina kuitenkin jo perille niitä tarvitseville, järjestö kertoi tiedotteessaan. Myanmariin toimitettiin perjantaina kolmella avustuskoneella kaikkiaan 14 tonnia avustustarvikkeita, joita Myanmarin Punainen Risti on jakanut edelleen.

Maanantaihin mennessä avustustoimitusten määrä nousee 34 tonniin, jos kaikki kymmenen avustuslentoa toteutuvat. Tarvikkeiden mukana on muun muassa hätämajoitustarvikkeita, vesikanistereita ja hyttysverkkoja.

Toisaalta avustusoperaatio koki takaiskun, kun yksi avustustarvikkeita kuljettanut alus upposi matkalla tuhoalueelle törmättyään ilmeisesti uppotukkiin. Laivan lastina oli hätäapua tuhannen ihmisen tarpeisiin.

Myanmariin on ennustettu lähipäiviksi rankkasateita, mikä uhkaa pahentaa myrskyn uhrien tilannetta entisestään.

Suosittelemme sinulle