Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

YLEn kirjeenvaihtaja järistysalueella: Seison tiellä, jota ei enää ole

Kiinassa tuhoisan maanjäristyksen laajuus alkaa vähitellen paljastua koko karmeudessaan. Virallinen arvio kuolonuhrien määrästä on jo 19 500 ja uhriluvun uskotaan yhä nousevan. YLEn kirjeenvaihtaja Katri Makkonen on saavuttanut yhden pahimmin tuhoutuneista alueista - Beichuanin kaupungin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Sichuanin maakuntaa repineen järistyksen avustustyöt ovat erittäin haastavat, sillä tiet ovat monin paikoin järistyksen katkomia. Kiinan armeija on pudottanut eristyksissä oleville tuhoalueille lääkkeitä ja ruokaa ilmasta.

Beichuan sijaitsee noin 90 kilometriä Sichuanin maakunnan pääkaupungista Chengdusta pohjoiseen. Makkosen tietojen mukaan maanjäristyksen liikuttama vuori on haudannut alleen 20 000 asukkaan kylän, ja valtaosa sen asukkaista on kuollut.

- Tämä on aivan uskomaton näky. Seison tiellä, jota ei oikeastaan ole. Katson alaspäin kohti vanhaa kaupunkia, josta sanoisin, että puolet on mennyt matalaksi. Täällä on kiven murikkaa kaikkialla. Tämä ei ole niinkään, että talot olisivat romahtaneet, vaan se, että nämä vuoren rinteet, jotka ympäröivät tätä kaupunkia, ovat romahtaneet tämän kaupungin päälle, Makkonen kertoo.

Uhreja on tullut paljon juuri sen vuoksi, että vuoret ovat romahtaneet kylän päälle.

- Tämän vuoksi Beichuanissa on niin paljon uhreja. Ihmiset ehkä selvisivät talon romahtamisesta, mutta sitten tuli vuori niskaan, Makkonen sanoo.

Makkosen mukaan pelastustöihin ei ole oikein päästy, sillä tiet ovat poikki vuorenlohkareista. Kylään pääsee vain kävellen.

- Tämä on edelleen paikka, jonne ei pääse autoilla, tiet ovat niin pahasti poikki. Tänne tullaan kävellen. Täällä on pelastushenkilökuntaa, jotka kantavat tänne paareja näiden valtavien kiven ylitse eli pelastustoimet ovat täällä erittäin, erittäin hankalat, Makkonen sanoo.

Lisäksi jälkijäristykset luovat pelkoa siitä, että irtonaisia kiviä voi vielä lentää vuorenrinteeltä alas. Makkonen kertoo, että rekkalasteittain sotilaita ja apua on päässyt alueelle vasta keskiviikkona, ja avun lopullinen perille meno toteutuu hitaasti.

- Tänne on kovasti tuotu välineitä: isoja maansiirtokoneita, valtava määrä sotilaita, rekkalasteittain, mutta kun nämä isot koneet eivät vielä pääse tänne alakylään. Kaikki sairaalateltat ja muut ovat tuolla yläkaupungissa, tuossa uudemmassa päässä, jonne niitä pystytään helposti tuomaan, mutta tänne pääsee vain jalkapelillä. Yritys on kova, mutta luonnonvoimat ovat niin mahtavat, ettei tässä ihmisvoimin kyllä paljon pystytä, Makkonen kertoo.

Suosittelemme