Hyppää sisältöön

Myanmarin juntta päästää hitaasti apua maahan

Kaksi viikkoa tuhoisan hirmumyrskyn jälkeen Myanmaria hallitseva sotilasjuntta jarruttaa yhä kansainvälisen avun maahanpääsyä. Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan avustusjärjestöt ovat saavuttaneet alle kolmasosan hirmumyrskyn uhreista, ja satoja tuhansia ihmisiä uhkaavat nyt puhtaan veden puutteesta johtuvat sairaudet.

Lauantaina alueella vieraillut ulkomaisten diplomaattien ryhmä on kuvannut hävitystä valtavaksi.

Noin 78 000 ihmisen on vahvistettu kuolleen toukokuun alussa maahan iskeneessä hirmumyrskyssä. Noin 55 000 ihmistä on yhä kateissa, ja heidänkin pelätään kuolleen. Pahiten myrskystä kärsineen Irrawaddy-joen suiston alueella jopa 2,5 miljoonaa ihmistä uhkaavat taudit ja nälänhätä. Myrskystä selvinneiden oloa on kurjistanut entisestään aluetta piiskanneet rankat sateet.

Intialainen ja thaimaalainen ryhmä maahan

Lukuisat avustusryhmät odottavat Myanmarilta viisumeja. Myanmarin sotilasjuntta antoi lauantaina thaimaalaiselle ja intialaisille avustusryhmälle luvan saapua maahan. Thaimaalainen noin 30 lääkärin, sairaanhoitajan ja muun lääkintähenkilökunnan ryhmä jatkaa matkaa entisestä pääkaupungista Yangonista Irrawaddy-joen suiston tuhoalueelle lähipäivinä.

Myös intialainen 50 lääkärin ja ensihoitajan ryhmä saapui Myanmarin lauantaina. Vielä on kuitenkin epäselvää, saako ryhmä siirtyä Yangonista pahiten tuhoista kärsineelle aluelle.

Ranskalaisesta avustuslaivasta kiistaa

Ranskalainen avustuslaiva on lauantaiaamusta lähtien odottanut lupaa rantautumiseen Myanmarin aluevesien ulkopuolella. Varhain lauantaina maan rannikolle saapuneessa laivassa on yli tuhat tonnia ruoka-apua - jolla ruokittaisiin 100 000 ihmistä kahden viikon ajan - sekä suojia 15 000 ihmiselle. Ranskan hallituksen mukaan laiva odottaa Myanmarin sotilasjuntalta lupaa saapua maahan noin 20 kilometrin päässä maan aluevesiltä.

Myanmar syytti YK:n yleiskokouksen istunnossa Ranskaa sota-aluksen lähettämisestä alueelle. Myös Yhdysvallat on lähettänyt alueelle apua kuljettavan laivan, mutta Myanmar ei ole suostunut päästämään apua meritse maahan.

Ranska: Myanmar syyllistymässä rikoksiin ihmisyyttä vastaan

Ranska on syyttänyt Myanmarin olevan lähellä rikoksia ihmisyyttä vastaan kieltämällä ulkomaisen avun maahantulon. Ranskan YK-lähettiläs Jean-Maurice Ripert varoitti Myanmaria eli entistä Burmaa YK:n yleiskokouksen istunnossa.

- Satojen tuhansien elämä on vaarassa, ja meidän mielestämme Myanmarin hallituksen päävastuu on auttaa ja avata rajat kansainväliselle avulle, Ripert sanoi.

Ripertin mukaan on täysin mahdotonta hyväksyä, että kansainvälinen apu ei pääse perille ja ihmiset kuolevat eivät enää hirmumyrskyn, vaan Myanmarin hallinnon haluttomuuden vuoksi.

YK:n edustaja katastrofialueelle sunnuntaina

YK:n humanitaarisen avun päällikkö John Holmes matkustaa Myanmarin katastrofialueelle sunnuntaina. Holmesin on määrä painostaa Myanmaria eli entistä Burmaa hallitsevaa sotilasjunttaa päästämään maahan ulkomaalaisia avustustyöntekijöitä. Hirmumyrskyn runtelemaan maahan Holmesin lähettää YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Pääsihteeri Ban on varoittanut, että luonnonkatastrofin kuolonuhrien määrä nousee vielä dramaattisesti nyt ilmoitetusta vajaasta 134 000:sta kuolleesta ja kadonneesta, ellei maahan saada vauhdilla lisää apuvoimia.

EU:n humanitaarisen avun päällikkö Louis Michel päätti Myanmarin vierailunsa perjantaina, mutta häntäkään ei päästetty tuhoalueelle. Hänelle ei myöskään perusteltu syytä miksi kansainvälisille avustustyöntekijöille ei myönnetä viisumeja.

Reuters, AP, YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle