Kapellimestariluokan pulma ei piile maailmanlaajuisesti tunnetun opetuksen tasossa vaan siinä, että opinnot hankaloituvat resurssipulan takia. Nyt kapellimestariluokkalaiset ovat alkaneet perätä lisää johtamisaikaa.
Sibelius-Akatemian ylioppilaskunta julkaisi viime viikolla kannanoton, jossa akatemiaa vaaditaan korjaamaan kapellimestariopetuksen puutteet. Kapellimestariluokkalaiset ovat tuskastuneet etenkin siihen, että heille on tarjolla liian vähän orkesterinjohtamisaikaa.
Ylioppilaskunnan puheenjohtaja Anna Villberg kantaa huolta myös kapellimestarikoulutuksen maineesta ja tasosta.
- On huolestuttavaa, että johtamisen määrä vähenee koko ajan. Suomalaisessa musiikkimaailmassa puhutaan suomalaisesta musiikki-ihmeestä eli kapellimestarikoulutuksesta hyvin paljon.
Villberg muistuttaa, että opiskelija ei voi oppia huippulaatuiseksi kapellimestariksi ilman laadukkaita opiskeluresursseja.
- Kapellimestariluokka on instituutio, joka ansaitsee arvoisensa olosuhteet, korostaa Villberg.
Orkesterin käyttö on kallista Orkesterisoitinten osaston johtaja Merit Palas kertoo, että osastolla on nelisensataa opiskelijaa, joista kapellimestariopiskelijoita on tätä nykyä 14. Rajallisten rahamäärien on riitettävä kaikkien osastolla opiskelevien tarpeisiin, Palas muistuttaa. - Osastot budjetoidaan vuosi kerrallaan, ja opiskelijoiden muodostamat harjoitusorkesterit ja -kuorot ovat kalliita. Ne täytyy resursoida niin, että muutkin opiskelijat saavat soittotuntinsa ja opintonsa suoritetuiksi. Tämä on vaikea palapeli, Palas korostaa. Palaksen mukaan yksi syy niukkuuteen on se, että Akatemiassa toimiville kolmelle harjoitusorkesterille maksetaan palkkaa. - Viisi tai kuusi vuotta sitten oli puhetta siitä, että harjoitusorkesterien palkasta keskusteltaisiin tai palkka muutettaisiin opintopisteiksi. Tuolloin opiskelijoiden mielipide oli täysin yksiselitteinen. He haluavat, että orkesterilaisille maksetaan. Ja se on erittäin kallista, sanoo Palas. Jos rahaa ei liikene nykyistä enempää, Palaksella on takataskussa ehdotus helpottamaan kapellimestariluokkalaisten ahdinkoa: - Orkesterinjohdon luokka on ollut ainakin pari vuotta liian iso. Sisään otetaan liian paljon opiskelijoita ja he saavat liian vähän johtamisaikaa. Asia liittyy valintaprosessiin, jossa rehtori valitsee kouluun otettavat kapellimestariopiskelijat. - Toisaalta halutaan ottaa opiskelijoita, mutta heitä on jo liikaa. Pitäisikö opiskelijamäärää supistaa puoleen? Silloin kaikki saisivat tarpeeksi harjoitteluaikaa orkesterin kanssa, Palas pohtii. Rehtori uskoo, että ratkaisu löytyy
Sibelius-Akatemian rehtorin Gustav Djupsjöbackan mielestä kapellimestarikoulutuksen ongelmista puhuttaessa on tehty kärpäsestä härkänen.
Djupsjöbacka myöntää, että kapellimestariluokka saattaa olla liian suuri.
- Ei kukaan koskaan valita, että opetusta tai työtilaisuuksia olisi liikaa. Kapellimestariluokalle varattua orkesteriaikaa on vähän, varsinkin jos luokkaan hiipii uusia tulokkaita muista aineista. Meillä ei ole varaa lisätä harjoitusorkesterien työaikaa.
Rehtori kuitenkin arvelee, että pulma on ratkaistavissa.
- Nämä ovat neuvotteluasioita. Ei tähän minkäänlaista dramatiikkaa liity, Djupsjöbacka vakuuttaa.