Hyppää sisältöön

Suomi karkottaa sairaan kansalaisaktivistin Venäjälle

Suomi karkottaa iäkkään ja vakavasti sairaan kansalaisaktivistin takaisin Venäjälle. Karkotuspäätöksen saanut Maria Kirbasova on Venäjän Sotilaiden Äitien Komitean perustajajäsen. Karkotus astuu voimaan jo maanantaina.

Maria Kirbasovan liikkuminen ja eläminen on vaikeaa. Paha reuma on nakertanut niveliä vuosikymmeniä. Sitten iski aivoinfarkti. Toinen puoli halvaantui kokonaan.

Viime lokakuussa miehensä hautajaisten jälkeen Kirbasova matkusti tyttärensä luokse Suomeen. Hän haluaisi jäädä Suomeen, koska saa täällä hyvää hoitoa ja kuntoutusta. Tytär maksaa itse äitinsä hoidon ja asumisen.

- Kyllä minä uskon, että minun omat rahat riittää, niin kuin ovat riittäneet tähänkin asti, sanoo tytär Kermen Soitu.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi Kirbasovan oleskelulupahakemuksen -äidin ja tyttären sukulaisuussuhde ei riitä perusteeksi Suomessa asumiseen. Kotimaassa ei ole sukulaisia, jotka voisivat auttaa lähes puhekyvytöntä vanhusta.

Maria Kirbasovan kotimaahan palaamisen tekee erityisen vaikeaksi se, että hän on ollut perustamassa Tsetsenian sodan vastaista Venäjän Sotilaiden Äitien Komiteaa.

- Hän ei ole Venäjän vallan suosiossa ollut pitkään aikaan. Sitten kun hän on vielä toisinajattelija, hän ei saa edes sitä pienintäkään apua, tytär Kermen Soitu sanoo.

Ulkomaalaislain tulkinta tiukka

Ulkomaalaislaissa sanotaan, että oleskelulupa voidaan myöntää perheen ulkopuoliselle omaiselle, jos tämä on täysin riippuvainen Suomessa asuvista sukulaisistaan.

- Kyllä toki tällainen mahdollista on, ja oleskelulupa voidaan sillä perusteella myöntää, mutta tässä on tämä täysiriippuvuus. On erittäin tiukka oikeusratkaisukäytäntö, mitä sillä täydellä riippuvuudella tarkoitetaan, sanoo tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti Maahanmuuttovirastosta.

- Täysi riippuvuus voi toteutua esimerkiksi tilanteessa, jossa kyseessä on erittäin iäkäs vanhus, joka olisi lähtömaassa vailla tarvitsemaansa välttämätöntä hoitoa, Koskipirtti jatkaa.

Perjantaina Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi käännytysvalituksen. Maanantaina Kirbasova karkotetaan takaisin Venäjälle.

Suosittelemme sinulle