Hyppää sisältöön

Kirbasova saa jäädä Suomeen jopa vuodeksi

Helsingin hallinto-oikeus on päättänyt keskeyttää ihmisoikeusaktivisti Maria Kirbasovan karkotuksen. Päätös merkitsee käytännössä sitä, että Kirbasova saa jäädä Suomeen jopa vuodeksi.

Maahanmuuttovirasto on päättänyt, että Kirbasova karkoitetaan, mutta hallinto-oikeus on keskeyttänyt päätöksen täytäntöönpanon, kertoo Kirbasovan asianajaja Leo Hertzberg.

Uuteen päätökseen vaikutti psykiatrin lausunto, jonka mukaan Maria Kirbasova on täysin riippuvainen tyttärestään.

Kirbasovan tytär, Kermen Soitu, on helpottunut päätöksestä mutta ei vielä riemuitse:

- Itse oleskelulupa-asia ei vielä ole ratkaistu. Vasta sitten, kun äiti saa luvan jäädä luokseni pysyvästi, on juhlan aika, Soitu sanoo.

Kirbasovan tukiryhmän vetäjä Pirkko Säilä kertoo olevansa erittäin iloinen ja kiittää samalla kaikkia kampanjassa eri tavoin vaikuttaneita tahoja. Tukiryhmä jatkaa Maria Kirbasovan avustamista. Sukulaissuhde ei riitä perusteeksi Suomessa asumiseen

Maahanmuuttovirasto hylkäsi Kirbasovan oleskelulupahakemuksen, sillä äidin ja tyttären sukulaisuussuhde ei riitä perusteeksi Suomessa asumiseen. Kirbasova on ollut perustamassa Tsetsenian sodan vastaista Venäjän Sotilaiden Äitien Komiteaa, mikä tekee kotimaahan palaamisen erityisen vaikeaksi.

Kotimaassa ei ole sukulaisia, jotka voisivat auttaa lähes puhekyvytöntä vanhusta. Maria Kirbasovan liikkuminen ja eläminen on vaikeaa. Paha reuma on nakertanut niveliä vuosikymmeniä. Sitten iski aivoinfarkti. Toinen puoli halvaantui kokonaan.

Viime lokakuussa miehensä hautajaisten jälkeen Kirbasova matkusti tyttärensä luokse Suomeen. Hän haluaa jäädä Suomeen, koska saa täällä hyvää hoitoa ja kuntoutusta. Tytär maksaa itse äitinsä hoidon ja asumisen.

Suosittelemme sinulle