Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Chopinin sydämen salat selviävät DNA-tutkimuksissa?

Puolalaisen säveltäjämestarin Frédéric Chopinin kuolinsyy saattaa selvitä nykyaikaisilla DNA-kokeilla. Vuonna 1849 menehtynyt Chopin haudattiin Pariisiin, mutta hänen sydämensä on kirkossa kotimaassa, jonne hänen sisarensa sen toi hänen toivomuksestaan.

Avaa Yle-sovelluksessa

Chopin kuoli 39-vuotiaana. Syyksi epäillään perinnöllistä kystistä fibroosia, sillä hän yli koko ikänsä yskäinen, hänen hengityksensä vinkui, ja keuhkoputkentulehduksetkin olivat toistuvia. Oireet ovat tyypillisiä kystisessä fibroosissa, jossa sitkeä lima tukkii keuhkoja.

Taudin kuvaan sopivat myös Chopinin tavaton laihuus ja se, että vaikka hänellä oli kiihkeä suhde ranskalaiskirjailija George Sandin kanssa, pariskunnalla ei ollut lapsia. Kystinen fibroosi aiheuttaa usein hedelmättömyyttä.

Taudin johtaviin puolalaistutkijoihin kuuluva tohtori Wojciech Cichy ryhmineen on pyytänyt Puolan kulttuuriministeriöltä lupaa ottaa sydämestä DNA-näytteitä.

Hänellä ei ole tutkimuksiinsa vain tieteellistä uteliaisuutta, vaan hän sanoo, että Chopinin osoittautuminen kystisen fibroosin potijaksi olisi suuri innoite nykyisille potilaille, etenkin lapsille. - He tajuaisivat, että taudistaan huolimatta hekin voivat saavuttaa jotakin niin hienoa kuin Chopin, Cichy sanoo. Kulttuuriministeriö harkitsee Chopinin sydämestä on tullut puolalaisten kansallisaarre. Sitä säilytetään alkoholilla - ilmeisesti konjakilla - täytetyssä kristalliastiassa varsovalaisessa Pyhän ristin kirkossa.

Puolan Chopin-instituutin johtaja Grzegorz Michalski suhtautuu tutkimuksiin epäillen. Hänen mukaansa sydäntä tutkittiin viimeksi heti toisen maailmansodan jälkeen, jolloin selvisi, että se on säilynyt erittäin hyvin. Michalski pelkää umpion avaamisen olevan sydämelle vahingoksi.

Chopinin suvusta on hengissä kaksi jäsentä, joista toinen kannattaa tutkimuksia mutta toinen on jyrkästi vastaan. Kulttuuriministeriössä asiaa puntaroidaan parhaillaan.

Chopin oli puolalaisen äidin ja ranskalaisen isän poika, joka pakeni Ranskaan Puolan kansannousun kukistuttua vuonna 1830. Hän ei huolinut Venäjän passia eikä voinut enää koskaan palata synnyinmaahansa. Puolalaisille Chopinin musiikki symboloi tänäkin päivänä vapaustaistelua. Natsi-Saksassa Chopinin sävellyksiä ei saanut esittää juuri tästä syystä.

Suosittelemme