Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Huumeiden käyttö suosittua kehittyneissä maissa

Maailman terveysjärjestön WHO:n teettämän tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa käytetään eniten huumeita maan tiukasta huumelaista huolimatta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tulokset kertovat, että noin 16 prosenttia yhdysvaltalaisista on ottanut kokaiinia ainakin kerran elämässään. Toiseksi eniten kokaania on kokeiltu Uudessa-Seelannissa, missä reilut neljä prosenttia ilmoitti käyttäneensä ainetta.

Molemmissa maissa myös kannabiksen käyttö on yleistä. Yli 42 prosenttia yhdysvaltalaisista vastaajista kertoi käyttäneensä kannabista ja uusiseelantilaisista 41 prosenttia.

Yhdysvalloissa tuprutellaan savukkeita myös muita tutkimukseen osallistuneita maita eniten. Jopa 74 prosenttia yhdysvaltalaisista ilmoitti polttaneensa elämänsä aikana, vaikka maan tilastot kertovat tupakoivien osuudeksi 21 prosenttia.

Seuraavaksi eniten tupakoidaan Libanonissa, Meksikossa ja Ukrainassa. Jokaisessa kolmessa maassa tupakoineensa ilmoitti yli 60 prosenttia vastaajista.

Salliva lainsäädäntö vähentää huumeiden käyttöä Tutkimustulokset väittävät, että huumeita käytetään vähemmän maissa, missä huumelaki on löysempi. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi miedot huumeet laillistaneessa Alankomaassa etenkin nuoret aikuiset käyttävät vähän kannabista. Sen sijaan tiukkaa huume- ja alkoholipolitiikkaa ajavassa Yhdysvalloissa käytetään enemmän huumeita ja alkoholia kuin useissa muissa tutkimukseen osallistuneissa maissa. Eurooppalaiset suosivat alkoholia Huumeiden käyttöä yleisemmäksi paljastui kuitenkin alkoholin nauttiminen. Alkoholin käyttäminen 15 vuoden ikään mennessä oli yleisempää Euroopassa kuin Lähi-idässä ja Afrikassa. Eurooppalaisista lähes kaikki, 99 prosenttia, olivat ottaneet alkoholia 21-vuoden ikään mennessä. Samaan ikään mennessä amerikkalaisista alkoholia oli käyttänyt 93 prosenttia. Tutkimuksessa oli mukana 54 000 henkilöä 17 eri maasta. Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle