Hyppää sisältöön

Maailmanpankki: Biopolttoaineet pääsyy ruoan hinnannousuun

Biopolttoaineet ovat pääsyyllinen ruoan hinnannousuun, kertoo Maailmanpankin vielä julkistamaton artikkeli. The Guardian -lehden haltuunsa saaman raportin mukaan biopolttoaineet ovat nostaneet ruoan hintaa maailmanmarkkinoilla jopa 75 prosenttia. Energian ja lannoitteiden hinnannousun osuudeksi lasketaan 15 prosenttia.

Tutkituista elintarvikkeista koostetun ruokakorin hinta nousi 140 prosenttia vuodesta 2002 tämän vuoden helmikuuhun, raportissa lasketaan.

Raportti on Guardianin mukaan tähänastisista kattavin ja kansainvälisesti tunnustetun ekonomistin käsialaa.

Huhtikuussa valmistunutta raporttia ei ole julkaistu, jotta sillä ei nolattaisi Yhdysvaltain presidenttiä George Bushia, Guardianille puhunut ylempi virkamieslähde uskoo. Yhdysvaltain hallinnon arvion mukaan biopolttoaineiden tuotannon osuus ruoan hinnannousussa on vain kolmen prosentin luokkaa.

EU:n tavoitteen mukaan bensiinin tulee sisältää 10 prosenttia biopolttoainetta vuoteen 2020 mennessä.

Raportin mukaan biopolttoaineiden tuotanto vaikuttaa ruoan hintaan kolmella tavalla. Ensinnäkin se vie viljaa ruokamarkkinoilta. Kolmannes Yhdysvaltojen tuottamasta maissista ja puolet EU:n tuottamasta kasviöljystä menee nykyisin polttoainetuotantoon. Toiseksi viljelijät leikkaavat ruokatuotannossa olevaa peltopinta-alaa viljelläkseen polttoainetta. Kolmanneksi biopolttoaineiden tuotanto on poikinut viljan hintakeinottelua.

Aiemmat tutkimukset biopolttoainetuotannon vaikutuksesta ruoan hintaan ovat päätyneet pienempiin lukemiin, koska ne eivät ole ottaneet huomioon näitä kaikkia vaikutuksia, raportissa sanotaan.

Raportin mukaan sokeriruo'osta valmistettujen biopolttoaineiden tuotanto ei ole nostanut ruoan hintaa yhtä voimakkaasti. Brasilia on merkittävin sokeriruokoa polttoainetuotantoon viljelevä maa.

Ruoan ja polttoaineiden hinnan nousu on tärkeimpänä asialistalla ensi viikolla alkavassa G8-maiden kokouksessa Japanissa. Maailmanpankki arvioi aiemmin tällä viikolla, että ruoan hinnannousu on painanut jopa 100 miljoonaa ihmistä köyhyysrajan alapuolelle.

Suosittelemme sinulle