Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Hallitukselta huomiota naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen

Hallitus aikoo kiinnittää aiempaa enemmän huomiota naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen. Väkivaltaan pyritään puuttumaan yhteistyöohjelmalla, jonka laatimisessa kuullaan myös kansalaisjärjestöjä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Suunnitelma on osa hallituksen torstaina julkaistua tasa-arvo-ohjelmaa, jonka muita painopistealueita ovat sukupuolten samanpalkkaisuus ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen.

Naisten ja miesten välisiä palkkaeroja halutaan selkeästi kaventaa jo tällä vaali-kaudella 20 prosentista 15 prosenttiin, ja valtion uusien palkkausjärjestelmien vaikutukset naisten ja miesten palkkoihin selvitetään.

Hallitus ei silti nytkään aseta tavoitteeksi, että saavutettaisiin täydellinen palkkatasa-arvo. Tämä siksi, että tasa-arvoasioista vastaavan ministerin Stefan Wallinin (rkp.) mukaan tavoitteen on oltava realistinen ja saavutettavissa.

Jokainen ministeriö on valinnut vähintään yhden keskeisen hankkeen, jonka vaikutuksia naisten ja miesten tilanteeseen se arvioi.

YK:n alainen naisten syrjinnän vastainen komitea on vastikään patistanut Suomen hallitusta puuttumaan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Komitea nosti esille myös naisten vähäisen määrän johtavissa asemissa Suomessa.

Koulujen oppikirjat vahvistavat sukupuolirooleja

Vuosille 2008 - 2011 tehdyssä ohjelmassa esitetään toimia tasa-arvotietoisuuden lisäämiseksi kouluissa. Koulujen ohella tasa-arvon toteutumista edistetään jatkossa myös urheiluseurojen valmentaja- ja ohjaajakoulutuksessa.

Oppimateriaalin kuvaston ja tekstien ei tulisi ohjelman mukaan vahvistaa stereotyyppisiä sukupuolirooleja. Opetusviranomaiset ovat kutsuneet koulukirjojen kustantajat neuvonpitoon esimerkiksi peruskoulun koulukirjojen sisällöstä.

- Sukupuolirooleja vahvistetaan kuvin, tekstein ja esimerkein. Kyse ole pelkästään oppikirjoista, vaan laajemminkin oppimateriaalista, jota osa hyvin usein tänä päivänä on sähköinen oppimateriaali, johtaja Kirsi Lindroos opetusministeriöstä kertoo.

Raporttia julkistamassa olleella ministeri Stefan Wallinilla on omiakin kokemuksia siitä, miten sukupuoliroolit vaikuttavat jo päiväkotilasten käsityksiin.

- Kolmivuotiaan tyttäreni samanikäiset tokaisivat kerran, kun vein tyttäreni päiväkotiin, että "Hei, Stellan isä on varmaan tyttö, kun sillä on vaaleanpunainen solmio". Jossain näitä asenteita siis syntyy ja ne liittyvät värivalintoihin, ammatinvalintoihin ja koulutusvalintoihin. Monet ovat erittäin stereotyyppisiä ja ikäviäkin ennakkokäsityksiä. Niistä pitäisi päästä eroon, Wallin toteaa.

Suosittelemme sinulle