Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Poikien ympärileikkaukset aiotaan sallia Suomessa

Poikalasten ympärileikkaukset aiotaan sallia Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lakiehdotusta, jonka mukaan ympärileikkaus olisi hyväksyttävää silloin, kun sen tekee lääkäri vanhempien toiveesta ja lapsen suostumuksella.

Avaa Yle-sovelluksessa

Lakia suunnittelevan sosiaali- ja terveysministeriön mukaan vanhempien kanta ratkaisisi pienen lapsen tahdon ympärileikkausta tehdessä. Ongelmia varmasti syntyy tilanteissa, joissa toinen vanhemmista vastustaa lapsen ympärileikkausta.

Ympärileikkauksia tehdään uskonnollisin perustein Suomessa tataari-, muslimi- ja juutalaisyhteisöissä. Arvion mukaan vuosittain tehdään noin sata ympärileikkausta. Lakiesitys ympärileikkauksesta aiotaan antaa eduskunnalle jo tämän vuoden aikana. Poliisi tutkii kahta poikien ympärileikkausta

Tällä hetkellä poikien ympärileikkausten kohdalla lainsäädäntö on epäselvä. Viranomaisten tietoon tulleet tapaukset menevät poliisitutkintaan. Poliisitutkintaan on päätynyt joitakin ympärileikkaustapauksia. Poliisi tutkii ympärileikkaustapauksia törkeänä pahoinpitelynä.

Tampereen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2006 muslimiäidin, joka oli teettänyt pojalleen ympärileikkauksen. Käräjäoikeus jätti kuitenkin äidin rankaisematta. Hovioikeuden mukaan äiti ei ollut syyllistynyt pahoinpitelyyn. Juttu on nyt käsiteltävänä korkeimmassa oikeudessa.

Parhaillaan Helsingin rikospoliisi tutkii kahta ympärileikkausta, jotka on tehty poikavauvoille muslimi- ja juutalaisperheissä. Molemmat ympärileikkaukset on tehnyt Suomeen muusta maasta tullut henkilö, joka ei ole ammatiltaan lääkäri.

Poliisin mukaan ammattitaidottamasti tehdyistä toimenpiteistä seurasi komplikaatioita, joiden takia vauvat vietiin sairaalahoitoon. Poliisin tutkinnassa olevat tapaukset siirtynevät syyttäjälle syksyn aikana.

Suosittelemme sinulle