Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Nimitysmuistio: Laitinen soveltuu tehtävään Viljasta paremmin

Valtioneuvosto esittää odotetusti sisäministeriön kansliapäälliköksi EU:n rajaturvallisuusviraston pääjohtaja Ilkka Laitista. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan viikon päästä järjestetään ylimääräinen presidentin esittely, mikäli presidentti perjantaina torjuu hallituksen yksimielisen ehdotuksen sisäministeriön kansliapäälliköksi.

Avaa Yle-sovelluksessa

Vanhanen kehui sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) ehdotusta prikaatikenraali Ilkka Laitisen nimityksestä hyvin valmistelluksi. Holmlund sanoi päivällä YLE Uutisille aikovansa pitää kiinni Laitisen ehdokkuudesta, vaikka presidentti ei nimitystä huomenna hyväksyisikään.

Pääministeri Vanhanen taas totesi YLE Uutisille seisovansa asiassa sisäministeri Holmlundin tukena, mutta totesi että myös perustuslakia on kunnioitettava. Perustuslain mukaan nimitysvalta asiassa kuuluu presidentille.

Vanhanen muistutti, että harkinta perustuslakiin kirjattujen valtaoikeuksien muuttamisesta alkaa jo pian syksyllä.

Halonen ei halua kommentoida nimitystä Presidentti Tarja Halonen ei halunnut torstaina kommentoida asiaa YLE Uutisille. Nimitys on esillä presidentin esittelyssä perjantaina. Laitisen valintaa perustellaan muun muassa hänen vahvoilla vuorovaikutustaidoillaan. Nimitysmuistion mukaan Laitinen soveltuu tehtävään nykyistä viranhaltijaa Ritva Viljasta (sd.) paremmin muun muassa siksi, että hänellä on erittäin vahvat vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot sekä erityisen hyvä kyky toimia yhteistyöhakuisesti, sovittelevasti ja eri näkemyksiä diplomaattisesti koordinoiden.

Viljasen osalta todetaan, että hänen vahvat vaikuttamisen ja johtamisen tarpeensa voivat joissakin tapauksissa muodostua yhteistyön ja vuorovaikutuksen haasteiksi.

Laitisella katsotaan myös olevan selkeä ja tasapainoinen käsitys ministeriön tehtävistä ja hallitusohjelman asettamista haasteista ministeriön työlle, sekä kansliapäällikön roolista niiden edistämisessä.

Johtamiskokemuksen- ja taitojen sekä hallinnonalan ja kansainvälisten asioiden tuntemuksen osalta heidän välillään ei katsota olevat merkittäviä eroavaisuuksia.

Presidentti Halonen on viestittänyt, ettei hän aio hyväksyä Laitisen nimitystä, vaan haluaa Viljaselle jatkoajan. Viljanen on ollut kansliapäällikkönä pian viisi vuotta ja virkakausi on katkolla lokakuun alusta.

Myös muita demareita siirretty syrjään Vanhasen toinen hallitus on ehtinyt vuoden aikana antaa näyttöjään nimityspolitiikassa. Työministeriön demaritaustainen kansliapäällikkö Markku Wallin menetti koko ministeriön ja ympäristöministeriöstä eläkkeelle jäävän Sirkka Hautojärven seuraajaksi nousee keskustan Hannele Pokka. Myös muita demaritaustaisia virkamiehiä kuten opetushallituksen Kirsi Lindroos ja nyt sisäministeriön Ritva Viljanen on siirretty sivuun. Halonen valinnut ennenkin ohi esitysten Jos ja kun presidentin kanta poikkeaa valtioneuvoston kannasta, esitys palautuu uuteen valmisteluun. Jos valtioneuvoston esitys uudeksi kansliapäälliköksi ei mahdollisessa toisessa valmistelussa muutu, presidentillä on oikeus nimittää virkaan kuka tahansa paikkaa hakeneista pätevyysvaatimukset täyttäneistä ehdokkaista. Presidentti Halonen on poikennut valtioneuvoston ja pankkivaltuuston esityksistä virkanimityksissä muun muassa vuonna 2000, jolloin Halonen nimitti Suomen pankin johtokuntaan Sinikka Salon kaikkien virallisten esitysten ulkopuolelta. Valtioneuvoston ja presidentin välisestä nimityserimielisyydestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Urpilainen arvostelee nimityspolitiikkaa SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen arvostelee hallituksen nimityspolitiikkaa. Urpilainen sanoo huolestuneensa siitä, että hallitus nimittää korkeisiin virkoihin miehiä, vaikka päteviä naisiakin olisi tarjolla. Esimerkeiksi hän nostaa Opetushallituksen pääjohtajan ja sisäministeriön kansliapäällikön nimitykset. Opetushallituksen pääjohtajan virkaan valittiin viime syksynä Timo Lankinen (kok.), vaikka virkaa hoitanut Kirsi Lindroos (sd.) olisi halunnut jatkaa tehtävässään. Torstaina hallitus siis asetti sisäministeriön kansliapäällikön valinnassa miehen naisen edelle. - Hieman kannan huolta siitä, mikä on hallituksen tasa-arvopolitiikka. Mikäli meillä on toimensa hyvin hoitaneita johtajia, jotka ovat naisia, niin minusta heille pitäisi antaa mahdollisuus jatkaa toimessa, Urpilainen sanoo. Urpilainen ei suoraan syytä hallitusta SDP:n jäsenten syrjäyttämisestä viroista. Hänen mukaansa porvarihallitus jättää sen sijaan koko opposition pimentoon valmistelutyöstä. - Nämä ilmiöt ovat minusta uutta suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa ja tästä olen kyllä huolestunut, Urpilainen painottaa. YLE Uutiset

Suosittelemme