Hyppää sisältöön

Presidentti piti päänsä nimityskiistassa - Viljanen sai jatkokauden

Tasavallan presidentti Tarja Halonen nimitti perjantaina sisäministeriön kansliapäälliköksi nykyisinkin virkaa hoitavan Ritva Viljasen (sd.). Hallitus esitti virkaan yksimielisesti EU:n rajaturvallisuusviraston pääjohtajaa Ilkka Laitista.

Halonen perusteli nimitysvalintaansa muun muassa perustuslakiin vedoten. Hän korosti, että valtion ylimmältä virkamiesjohdolta vaaditaan enenevässä määrin poikkihallinnollista ja laaja-alaista näkemystä koko valtioneuvoston toiminnasta sekä ansioita monipuolisissa ja vaativissa johtamistehtävissä.

Halosen mukaan Viljasen koulutus, kokemus, osaaminen ja taito antavat hänelle parhaat edellytykset toimia menestyksellisesti sisäasiainministeriön kansliapäällikkönä seuraavan viisivuotiskauden.

Presidentti kertoi päätyneensä Viljasen valintaan perusteellisen harkinnan jälkeen. Hän myös myönsi, että tämänkertainen nimitysprosessi oli "tavallista hankalampi", kun hallitus oli omasta ehdokkaastaan yksimielinen.

- Viljanen on toiminut tässä tehtävässä viisi vuotta ja hoitanut tehtävänsä moitteettomasti ja ansiokkaasti. Viljanen on hakijoista ansioitunein eikä ole esitetty sellaista syytä, minkä vuoksi häntä ei nimitettäisi toiselle kaudelle, Halonen arvioi.

Presidentti viittasi myös valtioneuvoston yksimielisesti ajaman kansliapäällikköehdokkaan Ilkka Laitisen nykyisen EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin pääjohtajan viran merkittävyyteen.

Halonen vastasi iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa myös kysymykseen, kuinka hänen nimityslinjansa saattaisi vaikuttaa presidentin tuleviin valtaoikeuksiin.

- Minun nimitysvaltaani ei tulla karsimaan todennäköisesti perustuslakiuudistuksessa, vaan seuraajan. Mutta tietysti toivomukseni on se, että nykyisen perustuslain hyvät ja toimivat puolet otetaan huomioon, Halonen sanoi.

Tulevista nimitysasioista Halonen totesi, että on jatkossa valtioneuvoston käsissä, ketä virkoihin nimitetään.

Taustalla muhii suurempi kiista Pääministeri Matti Vanhasen mielestä nimityskiistassa ei ole mitään kummallista, sillä kaikki sujuu perustuslain mukaan. Hallitus valmistelee ja presidentti nimittää. Keskustan äänenkannattaja Suomenmaa kirjoitti torstaina, että presidentti on antamassa epäluottamuslausetta koko hallitukselle. Lehden mukaan nimityskiistan periaatteellinen puoli tulisi selvitettyä loppuun saakka, jos koko hallitus tai sisäministeri Anne Holmlund ilmoittaisivat jättävänsä eronpyynnön, mikäli presidentti nimittää Viljasen. Syksyllä 2003 ainakin osa perustuslakivaliokunnan jäsenistä tulkitsi presidentti Halosen luvanneen noudattaa yksimielisen hallituksen tahtoa. Kun Halonen käytti valtaansa Suomen Pankin johtajanimityksissä, hän vetosi muun muassa hallituksen erimielisyyteen. Presidentti saattaa menettää nimitysoikeuden

Oikeusministeriössä on kesällä kirjoitettu pohjapapereita perustuslain muuttamista pohtivalle komitealle, johon puolueet nimittävät edustajansa syyskuussa. Jo ennen tämänkertaista riitaa oikeusministeriö oli päätynyt siihen, että esimerkiksi kansliapäällikkönimitykset sopisivat paremmin hallitukselle kuin presidentille.

Toukokuussa hallitus antoi eduskunnalle esityksen Suomen Pankin johtokunnan jäsenten nimitysten siirtämisestä presidentiltä pankkivaltuustolle. Asia käsitellään ripeästi erillään muista presidentin nimitysvallan kiemuroista.

Suosittelemme sinulle