Hyppää sisältöön

Halonen ei usko Etelä-Ossetian tilanteen vaikuttavan Suomen turvallisuuspolitiikkaan

Presidentti Tarja Halosen mielestä Georgian ja Venäjän sota Etelä-Ossetiassa ei vaikuta suoraan Suomen turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin.

Halosen mukaan kriisi kärjistyi yllättävän nopeasti, mutta se ei ei aiheuta muutoksia Suomen arvioon turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko on määrä jättää eduskunnalle tämän vuoden aikana.

- Etelä-Ossetian kriisin kärjistyminen niin nopeasti on ikävä asia, mutta en usko että sota vaikuttaa sen kummemmin siihen työhön, mitä tehdään turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon laatimiseksi, Halonen sanoi sisäministeriön kansliapäällikkönimityksen takia järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Halosen mukaan tärkeintä on nyt pitävän aselevon aikaansaaminen Georgian ja Venäjän välille.

- Mielestäni ei ole tärkeää mitata sitä kumpi on enemmän syyllinen, Georgia vai Venäjä. Kaikkein tärkeintä on se, että tulisi pitävä aselepo ja se, että saadaan humanitaarista apua paikalla. Varmaa on, että kriisistä kärsivät eniten siviilit, Halonen sanoi.

Suomi kaavailee sotilastarkkailijoiden lähettämistä Georgiaan Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomi suunnittelee lähettävänsä Georgian kriisialueelle kymmenen sotilastarkkailijaa. Etyj pyrkii lisäämään tarkkailijoidensa määrää alueella sadalla sotilastarkkailijalla. Järjestöllä on nyt alueella lähes 200 ihmistä, suurin osa tarkkailijoita. Heistä yksi on suomalainen sotilastarkkailija. Niin sotilas- kuin siviilitarkkailijatkin ovat aseistamattomia. Georgiassa vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice kertoi saaneensa Etyjin puheenjohtajalta Alexander Stubbilta vakuutuksen, että lisätarkkailijat lähetetään alueelle "päivien, ei viikkojen" kuluessa. Tarkkailijajoukon kasvattaminen edellyttää yksimielistä päätöstä 56-jäsenisen järjestön pysyvältä neuvostolta.Aikaisemmin Suomi on luvannut miljoona euroa avustusta Georgiaan. Yksi sotilastarkkailijoiden tärkeimmistä tehtävistä olisi varmistaa avun perille pääseminen. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle