Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Kouluterveyskysely: Nuoret kohtaavat paljon väkivaltaa

Väkivalta on edelleen yleistä nuorten keskuudessa, selviää Sosiaali- ja terveysalan tutkimuskeskuksen Stakesin tiistaina julkistamasta Kouluterveyskyselystä. Koulukiusaaminen on lisääntynyt etenkin peruskouluikäisten poikien keskuudessa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Yläluokkalaisista ja ammattiin opiskelevista pojista joka neljäs ja tytöistä joka kymmenes on osallistunut tappeluun tai heitä on uhattu vahingoittaa fyysisesti. Pojista joka kuudes ja tytöistä joka kymmenes kertoo joutuneensa fyysisen hyökkäyksen kohteeksi.

Koulukiusaaminen on yleistynyt erityisesti peruskoulun yläluokilla, joilla seitsemän prosenttia tytöistä ja joka kymmenes poika sanoo tulleensa kiusatuksi vähintään kerran viikossa lukukauden aikana. Lukiolaisten keskuudessa kiusaaminen on pysynyt ennallaan ja kohdistuu yhä enimmillään muutamaan prosenttiin oppilaista.

Aikuiset huomaavat kiusaamisen vain harvoin Kouluterveyskyselyn mukaan koulukiusaamisen uhrit saavat vain harvoin apua koulun henkilöstöltä. Noin kolme neljästä koulukiusaamistapauksesta jää koulun henkilökunnalta havaitsematta. Lukiolaiset ja ammattiin opiskelevat tytöt kertoivat kyselyssä myös seksuaaliväkivallan kokemuksistaan. Lukiolaisista tytöistä viisi prosenttia ja ammattiin opiskelevista 12 prosenttia on ollut vastentahtoisesti yhdynnässä. Valtaosa nuorista kuitenkin kokee, että kieltäytyminen sellaisesta seksuaalikäyttäytymisestä, jota ei halua, on helppoa. Pojista näin arvioi 91 - 94 prosenttia ja tytöistä 95 - 97 prosenttia. Tämänvuotiseen Kouluterveyskyselyyn osallistui 59 600 peruskoulun yhdeksäs- ja kahdeksasluokkalaista, 28 600 lukioiden ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijaa sekä 22 900 ammatillisten oppilaitosten ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijaa Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja Lapin lääneissä. Kouluterveyskyselyä on toteutettu vuodesta 1996 alkaen. Kouluterveyskyselyn tuloksia internetissä YLE Uutiset

Suosittelemme