Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Taliban uhkaa hyökätä äänestyspaikoille Afganistanissa

Taliban-järjestö uhkasi sunnuntaina ensimmäistä kertaa hyökätä suoraan presidentivaalien äänestypaikoille ensi viikolla. Järjestö on levittänyt lentolehtisiä, joissa se kehottaa afganistanilaisia jättämään äänestämättä.

Neljä taliban-soturia kasvot osittain peitettyinä. Soturijoukolla on aseinaan sinko, konekivääri sekä kaksi rynnäkkökivääriä.
Taliban-sotureita kuvattuna vuoden 2008 lokakuussa. Kuva: EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

- Pysykään poissa äänestyspaikoilta. Näin teistä ei tule uusien operaatioidemme uhreja, varoitti Taliban Etelä-Afganistanin kyliin levittämissään lentolehtisissä.

Naisvirkailijat pois äänestyspaikoilta

Suurin osa vaalivirkailijoiksi koulutetuista naisista ei voi toimia tehtävässään Afganistanin presidentinvaalien aikana. Äärikonservatiivisen Taliban-liikkeen painostuksen vuoksi naisvirkailijat korvataan vaalipaikoilla miehillä.

Tilanne on hankalin maaseudulla eteläisessä ja itäisessä Afganistanissa. Näillä alueilla naisia todennäköisesti toimii virkailijoina ainoastaan naisille tarkoitetuilla äänestyspaikoilla.

Taliban-liike valvoo aluetta tarkasti, eikä naisten liikkumista yksin ulkona yleensä hyväksytä. Taliban kieltää myös naisten toimimisen vaalivirkailijoina, vaikka alueen asukkaista 42 prosenttia on naisia.

Afganistanissa on vaaleja varten kouluttu useita naisia äänestysenvalvojiksi ja ääntenlaskijoiksi.

Presidentivaalit järjestetään maassa ensi torstaina.

Suosittelemme sinulle