Hyppää sisältöön

Suomalaisliikemiehet vaativat Karjalaa kaasuputkesta

Suomalaiset liikemiehet ovat alkaneet hieroa venäläisten kanssa kauppaa Itämeren kaasuputken kohtalosta. Liikemiehet kertovat Venäjän tarjonneen heille huomattavia rahasummia, jotta he luopuvat kaasuputken kulkureitille yltävästä kaivoslupahakemuksestaan.

Kuva: YLE

Omintakeinen hakemus on ollut vireillä vuoden.

Työ- ja elinkeinoministeriön kaivosylitarkastaja Pekka Suomela kutsuu neljän suomalaisen liikemiehen jättämää kaivaushakemusta "vähintäänkin erikoiseksi". Itämeren pohjaan kaavailtua malmikaivosta on kummasteltu kaivosalalla yleisesti.

Nyt hakemus on hätkäyttänyt myös Venäjällä. Hakijoiden asiamies, asianajaja Kari Silvennoinen kertoo, että Venäjän hallituksen edustajat vaativat heitä luopumaan hakemuksesta. Silvennoisen mukaan venäläiset ottivat yhteyttä noin viikko sitten ja ovat tarjonneet suomalaisille huomattavia rahasummia, jotta he luopuisivat Venäjältä Saksaan kaavaillun kaasuputken reitille osuvasta valtaushakemuksesta.

- Venäläiset eivät halua, että kaasuputki viivästyy, Silvennoinen tulkitsee.

Ei rahaa, vaan Karjala takaisin

Kaivosmiehet ovat torjuneet rahat, mutta lähettäneet venäläisviranomaisille tuhdin neuvottelutarjouksen. Karjala-suuntautuneen asiamiehensä Kari Silvennoisen johdolla liikemiehet vaativat, että Venäjä aloittaa Suomen kanssa neuvottelut Karjalan palauttamisesta.

- Jos venäläiset päättävät toimia niin kuin me olemme pyytäneet, ilman muuta olemme valmiita luopumaan myös valtaushakemuksesta, Silvennoinen kertoo.

Hakemusta työ- ja elinkeinoministeriössä käsittelevä Pekka Suomela ei halua puuttua erikoiseen kaupankäyntiin, mutta kertoo, että Venäjän kaupallinen lähetystö on ministeriöstäkin kysellyt tietoja valtaushakemuksesta.

Nord Stream: Ei tietoa kaupanhieronnasta

Valtaosin venäläisomisteinen kaasuputkiyhtiö Nord Stream suunnittelee aloittavansa kaasuputken rakentamisen ensi vuoden alussa.

Yrityksen yhteiskuntajohtaja Sebastian Sass kiistää tietävänsä mitään venäläisten kaupankäyntipyrkimyksistä. Sass ei pidä kaivossuunnitelmia esteenä kaasuputkelle.

Suosittelemme sinulle