Presidentti Hu ei kuitenkaan ilmoittanut tarkoista päästövähennysten tavoitteista, tavoitteena on leikata päästöjä vuoteen 2020 mennessä vuoden 2005 tasoon suhteutettuna. Hän puhui uusiutuvan energian ja ydinvoiman käytön lisäämisestä.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon avasi YK:n huippukokouksen ilmastonmuutoksen estämiseksi. Ban Ki-moon sanoi, että toimettomuus ilmaston lämpenemisen estämisessä olisi anteeksiantamatonta. Noin sadan maan valtionpäämiehet ovat kokoontuneet huippukokoukseen YK:n päämajaan.
Kokouksen osanottajat odottivat eniten juuri Kiinan puheenvuoroa. Kiina ja Yhdysvallat ovat merkittävimmät kasvihuonekaasujen tuottaja maailmassa.
Kyseessä on YK:n suurin ilmastoaiheinen huippukokous. Kokouksen pääaihe on ilmastonmuutoksen estämiseksi käytävien neuvottelujen vauhdittaminen.
YK:n pääsihteeri sanoi, että epäonnistuminen Kööpenhaminan ilmastokonferenssissa olisi moraalisesti anteeksiantamatonta, taloudellisesti lyhytnäköistä ja poliittisesti harkitsematonta. Kööpenhaminassa on tarkoitus päästä sopimukseen uudesta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta. Ban Ki-moon kehotti valtionpäämiehiä kiirehtimään neuvotteluissa ja nostamaan tavoitetasoa.
Obama: Epäonnistuminen johtaa katastrofiin
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi huippukokouksessa, että aika on käymässä vähiin, mutta ilmastonmuutoksen kulku voidaan vielä kääntää päinvastaiseen suuntaan. Obaman mukaan epäonnistuminen ilmastonmuutoksen torjumisessa johtaisi väistämättömään katastrofiin. Obama sanoi, että ihmiskunta on myöntänyt ilmaston lämpenemisen uhan laajuuden liian hitaasti ja toiminut liian hitaasti.
Obama vakuutti Yhdysvaltain olevan sitoutunut toimimaan ilmastonmuutosta vastaan. Obama sanoi, että Yhdysvallat tehnyt kahdeksan viime kuukauden aikana enemmän puhtaan energian puolesta ja hiilipäästöjen vähentämiseksi kuin koskaan aikaisemmin.
Obama ei kuitenkaan tuonut uusia ehdotuksia ilmastoneuvotteluiden vauhdittamiseksi. Ympäristöjärjestö Greenpeace olikin pettynyt Obamaan.
Ranska haluaa uuden huippukokouksen
Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ehdotti YK:ssa, että eniten kasvihuonekaasuja tuottavien maiden johtajat tapaisivat uudestaan marraskuun puolivälissä ennen ratkaisevaa Kööpenhaminan konferenssia. Sarkozyn mielestä ilmastoneuvottelut ovat niin monimutkaisia, että ylimääräinen huippukokous tarvitaan. Tässä kokouksessa suurimmat saastuttajat voisivat sitoutua nykyistä selvempiin tavoitteisiin.
Japanin pääministeri Yukio Hatoyama lupasi merkittäviä leikkauksia päästöihinsä. Hatoyaman mukaan Japani vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 25 prosenttia vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta.
Fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennettävä
Kasvihuonekaasupäästöt lisäävät ilmaston lämpenemistä. Kasvihuonekaasuja aiheuttaa muun muassa fossiilisten polttoaineiden käyttö.
YK:n ilmastojohtaja Yvo de Boer vihjaisi, että Kiinan uusi suuntaus tekee siitä johtavan valtion ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.
Kiina, samoin kuin monet muut kehittyvät taloudet ovat johdonmukaisesti kieltäytyneet sitovista päästövähennystavoitteista. Maat ovat katsoneet, että ilmastonmuutos on suurimmalta osin seurausta vanhojen teollisuusmaiden toimista, ja että kehittyvillä mailla on myös oikeus vaurastua, vaikka se kuormittaakin ilmastoa. Kiinan arvioidaan ohittaneen Yhdysvallat maailman suurimpana hiilidioksidin päästäjänä.
Kiina on kuitenkin viime vuosina panostanut voimakkaasti energiatehokkuuteen, mikä on rajoittanut sen päästöjä.
Suomea YK:n ilmastohuippukokouksessa edustaa presidentti Tarja Halonen. Hän myös johtaa puhetta iltapäivän kestävässä istunnossa.