Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kalli vaatii Jungnerin eroa, Jungner lupaa harkita

Suurin hallituspuolue keskusta vaatii Yleisradion toimitusjohtajan Mikael Jungnerin eroa, jos Silminnäkijä-ohjelman väitteet osoittautuvat vääriksi. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli esitti keskustan näkemyksen, kun eduskunnassa käsiteltiin hallituksen tiedonantoa vaalirahoituksesta.

Timo Kalli
Timo Kalli Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Jungner sanoo YLE Uutisille harkitsevansa eroa, jos ohjelman väitteet osoittautuvat perättömiksi. Jungnerin mukaan toimitusjohtajan on kannettava moraalista vastuuta ohjelmista.

- Jos tosiaan nämä väitteet osoittautuvat vääriksi, niin silloin tätä YLEn journalistista harkintaa on käytetty väärin. Se kyllä vahvasti heikentää meidän luotettavuutta ja taatusti vaatii toimenpiteitä. Meillähän tämä journalistinen vastuu on eriytetty tästä toimitusjohtajuudesta, mutta moraalisesti tietenkin YLEn toimitusjohtaja on vastuussa kaikesta siitä, mitä YLE tekee, Jungner sanoo.

Jungner muistuttaa, että YLEn toimitusjohtaja ja muu johto eivät voi puuttua ohjelmiin. Näin varmistetaan riippumattomuus.

"Ketään en ole erottamassa"

Jungner kertoo, että hän on kovasti rohkaissut yleläisiä riskinottoon ja siihen, että tehdään myös vaikeista asioista ohjelmia.

- Toimitusjohtajana tehtäväni on seistä yleläisten takana myös silloin, kun vähän tuulee. Tästä näkökulmasta, jos osoittautuu, että väitteet ovat perättömiä, tarvitaan korvaavia toimenpiteitä, mutta itse en ole kyllä ketään erottamassa, hän sanoo.

Jungner luottaa Silminnäkijä-ohjelman tekijöihin edelleen täysin. Hän ei osaa arvioida, miten pian väitteiden oikeellisuuteen saadaan selvyys.

- Mikä on lopullinen totuus, sen selvittäminen saattaa kestää. Voi olla, että se ei selviä koskaan tai sitten asia selviää hyvinkin nopeasti.

"Reilun journalistisen pelin hengen mukaista"

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ilmoitti eduskunnalle keskiviikkona antamansa tiedonannon lopussa, ettei hän aio erota. Vanhasen mukaan hallituksen tai pääministerin ero ei parantaisi sitä haavaa, mikä on syntynyt kansalaisten luottamukseen poliittista järjestelmää kohtaa.

Vanhanen esitti puheenvuorossaan linjauksia poliittisen toiminnan rahoittamisesta ja sen uudistamisesta.

Jungner pitää tärkeänä sitä, että tänään saatiin julkisuuteen yksityiskohtaisempia tietoja.

- Tämä antoi Vanhaselle mahdollisuuden puolustautua ja se on tällaisen reilun journalistisen pelin hengen mukaista, Jungner sanoo.

Suosittelemme sinulle