Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Ilmasto ei ole lämmennyt yli kymmeneen vuoteen

Ilmastonlämpenemisuutisoinnin keskellä monelle saattaa tulla yllätyksenä, että maapallon keskilämpötila ei ole noussut yli kymmeneen vuoteen, kirjoittaa BBC. Maapallon kirjatun historian lämpimin vuosi on yhä 1998.

Sääasemien ja satelliittien tiedoista koostettu kuva Etelämantereen lämpenemisestä vuosina 1957 - 2006. Tummimman punainen väri tarkoittaa vuosikymmenen keskilämpötilan nousua 0,25 Celcius-asteella.
Sääasemien ja satelliittien tiedoista koostettu kuva Etelämantereen lämpenemisestä vuosina 1957 - 2006. Tummimman punainen väri tarkoittaa vuosikymmenen keskilämpötilan nousua 0,25 Celcius-asteella. Kuva: Trent Schindler, NASA Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmaston lämpenemismallit eivät ole ennustaneet moista kehitystä. Lämpenemisen syynä pidetyt hiilidioksidipäästöt ovat olleet tällä vuosituhannella tasaisessa kasvussa.

Mittaustulokset ovat antaneet uutta pontta väittelylle ihmisen roolista ilmastonmuutoksessa. Koko ilmastonmuutokseen epäillen suhtautuvien mukaan ristiriitaiset tulokset todistavat väitteet siitä, että ihmisen vaikutuksen sijaan nykyinen ilmastonmuutos on maapallon lämpötilan normaalia vaihtelua.

Western Washingtonin yliopiston professori Don Easterbrook on tarjonnut selitykseksi valtamerten lämpösykliä. Suurten merten lämpötila vaihtelee keskiarvon molemmin puolin noin 30 vuoden jaksoissa. Tärkein lämmönvaraaja on Tyyni valtameri. 80- ja 90-luvuilla se oli keskiarvoa lämpimämpi ja samoihin aikoihin ilmasto lämpeni. Kun meri ryhtyi jäähtymään, myös ilmaston lämpeneminen loppui.

Ilmastoennustuksia tekevä brittiläinen Met Office kuitenkin huomauttaa, ettei ilmaston lämpeneminen ole koskaan ollut tasaista ja että väliin on mahtunut jäähtymiskausiakin. Viraston ennusteen mukaan lämpöennätys ylittyy taas vähintään kahdesti vuosien 2010 - 2015 aikana. Met Officen mukaan katse tulisikin kääntää tarpeeksi pitkän aikavälin tarkasteluun, jossa maapallon lämpötila on todistettavasti nousussa.

Suosittelemme