Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Katainen: Vihreiden linja uhka hyvinvointiyhteiskunnalle

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mielestä vihreiden energiapoliittinen linja on uhka hyvinvointiyhteiskunnalle. Katainen kysyi lauantaina kokoomuksen puoluevaltuustossa pitämässään puheessa, miksi pitäisi tehdä kaikkensa, jotta energia olisi Suomessa mahdollisimman kallista.

Kuvassa Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Katainen ilmoitti puolueväelle käsittelevänsä puheessaan talousteemaa. Suurimmaksi pohdinnan aiheeksi nousi kuitenkin hyvinvointiyhteiskunta, joka toistui lähes jokaisessa puheen kappaleessa.

Juuri nyt on Kataisen mukaan tärkeintä huolehtia niistä, jotka ovat jäänet ilman työtä. Toiseksi työssäkäyvien työuria pitää pystyä jatkamaan nykyisestä, ja kolmanneksi oraalla olevat palkkaratkaisut pitää sovittaa tähän tilanteeseen.

Hallituksessa kahdenlaisia vihreitä

Tulevaisuuden menestystekijöistä tärkeimmiksi Jyrki Katainen nosti kolme asiaa: korkean osaamisen, verotuksen ja energiapolitiikan. Viimeksi mainitusta asiasta puhuminen paljasti, että hallituksessa on Kataisen mielestä ainakin kahdenlaisia vihreitä: Vihreän liiton vihreitä ja kokoomuslaisia järkivihreitä.

Katainen arvioi ryhmien eroja seuraavasti:

- Päämäärästä me olemme heidän kanssaan samaa mieltä. Keinoista olemme eri mieltä. Me emme usko siihen, että pakottamalla vähentämään energian kulutusta, ja pakottamalla ihmisiä sekä yrityksiä maksamaan korkeampia energian hintoja hyvinvointiyhteiskunta voidaan pitää pystyssä. Tässä se meidän eromme on.

- Eli me haluamme tehdä Suomessa sellaista energiapolitiikkaa, joka maksimoi työpaikat ja työllisyyden, koska vain sitä kautta hyvinvointivaltio pysyy pystyssä.

"Vuotos ja Kollaja toteutettava"

Katainen halusi tuoda puheellaan esille sen, että kokoomus kannattaa yhtä suuria päästövähennyksiä kuin Vihreä liitto. Lisäksi kokoomus kannattaa Kataisen mukaan bioenergiaa "suurin piirtein yhtä paljon kuin Vihreä liitto".

- Poikkeuksena heihin me kannatamme myös vesivoimaa, joka on biovoimaa ja kotimaista. Ja me kannatamme myös hiilivoiman ja venäläisen ydinvoiman korvaamista kotimaisella ydinvoimalla. Tämä mahdollistaa sen, että energia on Suomessa järkevän hintaista ja kotimaisin keinoin tuotettua. Samalla päästään vähentämään päästöjä, Katainen selvitti.

Vesivoiman lisärakentamisella Katainen tarkoittaa sekä Vuotoksen että Kollajan altaan toteuttamista. Tästä huolimatta hän vakuutti, että yhteistyö vihreiden kanssa sujuu hallituksessa hyvin. Energia-asioissa erimielisyyttä löytyy kuitenkin ainakin viiden asian verran: kolmen uuden ydinreaktorin ja kahden lappilaisen vesialtaan.

Suosittelemme