PAMin aluepäällikön mukaan erityisesti nuoret työntekijät eivät aina ymmärrä, että Facebookin kaltaisessa sosiaalisessa mediassa ei saa sanoa mitä tahansa.
Jos työnteko pännii ja työnantajan käytös on syvältä, kannattaa silti miettiä kolme kertaa, ennen kuin jakaa tuntemuksensa esimerkiksi Facebookin kaltaisessa sosiaalisessa mediassa. Näin opastaa Palvelualojen ammattiliiton Pirkanmaan aluepäällikkö Niina Koivuniemi. Hänen hoidettavakseen on jo ehtinyt tapaus, jossa työntekijä sai potkut haukuttuaan työnantajaa Facebookissa.
- Ne olivat sellaisia haukkuja, mitä voit kaverin kanssa sanoakin, kun työnantaja ottaa päähän. Mutta jos sä kirjoitat ne jonnekin, niin kyllä ne aika lailla sellasia haukkuja olivat, mistä voisi kunnianloukkauksesta saada sakot, Niina Koivuniemi kuvailee.
Tässä yksittäistapauksessa kommentit päätyivät työnantajan todistusaineistoksi ilmeisesti työntekijän Facebook-kaverin printtaamina. Facebook-kirjoitukset näyttelivät irtisanomisessa isoa osaa.
- Se oli työnantajan mielestä piste iin päälle. Se ratkaisi sen asian, että nyt ei enää työsuhde voi jatkua, arvioi irtisanomista selvittänyt Niina Koivuniemi.
Lopulta tapaus sovittiin, työnantaja maksoi, mutta työsuhde päättyi.
Työntekijät hölmöilevät Facebookissa
Koivuniemen mukaan esimerkiksi Facebookin käyttöä työpaikoilla koskevat kyselyt ja myös kärhämät ovat lisääntyneet tämän vuoden aikana. Erityisesti nuoret kysyvät ammattiliitolta esimerkiksi sitä, voiko työnantaja tosiaan kieltää Facebookin käytön työaikana.
Koivuniemen mukaan ammattiliitto voisi laatia työntekijöille yleiset ohjeet sosiaalisen median käytöstä. Siihen hän listaisi ainakin sen, että työntekijä ei saa olla Facebookissa työaikana, jos työnantaja sen kieltää.
Lisäksi yleisiä ohjeita myös kirjoittelusta voisi antaa. Työnantajasta ei esimerkiksi kannata kirjoittaa mitään sellaista, jota ei voisi myös suoraan työnantajalle sanoa. Koivuniemen mukaan ammattiliitto on aika aseeton auttamaan, jos työntekijä on haukkunut isolle kaveriryhmälle työnantajan pahasti.
- Facebook-kirjoitus ei ole kahdenvälinen sähköposti tai kahvipöytäkeskustelu. Kirjoittamastaan voi joutua vastuuseen. Ei riitä, että sanoo, että en mä tarkoittanut, Koivuniemi muistuttaa.
Saikku-keskustelut ärsyttävät
Niina Koivuniemi on huomannut, että erityisesti työnantajaa ärsyttävät sairauslomasta ja sen hakemisesta käytävät keskustelut.
- Sairausloma on työnantajalle kustannus ja jos sä sitten menet kertomaan Facebookissa vähän niin kuin vitsinä, että nyt hain sairaslomaa, niin kyllähän se työnantajaa ärsyttää. Melkeinpä sanoisin, että varsinkin jos on huonot välit työnantajan kanssa, älä puhu sairauslomastasi yhtään mitään. Ja älä varsinkaan käytä sanaa saikku, Koivuniemi nauraa.
Koivuniemi uskoo, että pelisääntöjen selkeyttäminen olisi työntekijöidenkin etu.
- Sosiaalinen media on monelle tärkeä väline, eikä siitä pidä mitään mörköäkään tehdä, niin ettei sinne uskalla mitään kirjoittaa. Mutta hiukan pitää myös miettiä.
SAK:n nuorisosihteeri Antti Lindtman ei lämpene ylhäältä annettavalle ohjeistukselle, vaikka uskookin, että sosiaalisen median käytön yleistyessä vastaavia irtisanomistapauksia voi tulla lisää. Ohjeiden sijaan Lindtman peräänkuuluttaa yleisempää keskustelua pelisäännöistä.
- Tämä on varmaan laajempi yhteiskunnallinen kysymys, että mihin sosiaalinen media sijoittuu ja mihin sijoittuvat ne pelisäännöt siellä. Varmaan olisi hyvä, että yhteiskunnassa käytäisiin tästä pelisääntökeskustelua, Lindtman huomauttaa.
- Jos sitten ajatellaan sitä, että mitä siellä sanotaan, niin siinä pätee se sama asia kuin muuallakin yhteiskunnassa, että täytyy kunnioittaa toista ihmistä. Sillä pääsee maalaisjärjellä hyvin pitkälle, Lindtman sanoo.