Hyppää sisältöön

EU varoittaa matkoista sikainfluenssamaihin

EU:n komissio kehottaa EU-maiden kansalaisia välttämään turhaa matkustamista sikainfluenssan saastuttamille alueille. Euroopasta sikainfluenssaan sairastuneita on todettu kolme, kaksi Britanniassa ja yksi Espanjassa.

Terveyskomissaari Androulla Vassiliou kertoo, että tarkkailussa ja tietojen vaihdossa maiden välillä käytetään hyväksi lintuinfluessan osalta saatuja kokemuksia. Kuva: CEE

Pelko maailmanlaajuisesta pandemiasta kasvaa sikainfluenssatapausten määrän kasvaessa. Espanjassa todetussa tapauksessa potilas oli tullut muutama päivä sitten matkalta Meksikosta.

Britanniassa kaksi potilasta oli hoidettavana skotlantilaisessa sairaalassa lähellä Glasgowta. Kumpikaan sairastuneista ei ole hengenvaarassa. Seitsemällä potilaiden kanssa tekemisissä olleella ihmisellä on todettu influenssan lieviä oireita.

EU:n terveyskomissaarin Androulla Vassilioun mukaan turistimatkailu tautialueille aiheuttaa turhia riskejä matkailijoille itselleen ja lisää taudin leviämisen vaaraa.

Espanjassa tutkitaan lisäksi 17:ää mahdollista sikainfluenssapotilasta. Kaikki henkilöt ovat matkailleet Meksikossa, mutta epäillyissä tapauksissa sairauden oireet ovat heikot.

Varmoja tautitapauksia on löydetty Meksikosta, Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Australiassa kahden Meksikon-matkaajan epäiltiin sairastuneen sikainfluenssaan. Maanantaina valmistuneet testitulokset osoittivat kuitenkin huolen aiheettomaksi.

Yhdysvallat varautuu lääkejakeluun

Yhdysvalloissa on maanantaiaamuun mennessä vahvistettu 20 sikainfluenssatapausta. Tautia on nyt tavattu viidessä osavaltiossa, kun tuorein tapaus löytyi Ohiosta.

Maan viranomaiset ovat siirtäneet noin 12 miljoonaa annosta Tamiflu-influenssalääkettä liittovaltion varastoista kuljetettavaksi osavaltioihin. Terveysviranomaiset eri puolilla Yhdysvaltoja ovat ryhtyneet myös etsimään mahdollisia tartuntoja.

New Yorkin pormestari vahvisti sunnuntaina, että yhdessä sikäläisessä oppikoulussa sairastuneet oppilaat potevat sikainfluenssavirusta. Kaikkiaan kahdeksan sairastuneen tauti on kuitenkin lievää muotoa. Kaikkiaan satakunta on valitellut flunssaoireita.

Aiemmat vahvistetut tartuntatapaukset on todettu Kaliforniassa, Texasissa ja Kansasissa. Kaikki tartunnat Yhdysvalloissa ovat kuitenkin olleet taudin lievää muotoa. Viranomaiset eivät osaa selittää, miksi sama virus on Meksikossa niin paljon tuhoisampi.

Myös Kanadan puolella on löytynyt kuusi varmaa tartuntaa. Itäisen Nova Scotian provinssin viranomaiset kertoivat, että sikäläiset neljä potilasta olivat kaikki palanneet hiljattain Meksikosta. Läntisessä Brittiläisessä Kolumbiassa sairastuneita on kaksi. Myös kanadalaispotilaiden oireet ovat lieviä.

Suosittelemme sinulle