Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Vanhusten ja kehitysvammaisten vaikea saada tyydyttävää sukupuolielämää

Sexpo-säätiön puheenjohtaja Tommi Paalanen arvioi, että erityisryhmien seksuaalioikeudet eivät toteudu Suomessa. YLEn Aamu-TV:n haastatteleman Paalasen mukaan suurin osa heteroista ja homoista voi toteuttaa seksuaalisuuttaan vapaasti. Sen sijaan muiden ihmisten avun varassa olevat ihmiset, kuten vanhukset ja kehitysvammaiset, kohtaavat ongelmia.

Avaa Yle-sovelluksessa

Suuri joukko suomalaisia on jatkuvasti toisten tarjoaman avun varassa. Mm. mielenterveyspotilaiden, vanhusten ja kehitysvammaisten on usein vaikea saada tyydyttävää sukupuolielämää. Paalasen mukaan on tärkeää että hoitohenkilökunta tuntee seksuaalioikeudet.

- Ensiaskel on että on tietysti että seksuaalisuudesta puhutaan hoitohenkilökunnan kanssa, hän sanoo.

Esimerkiksi joissakin kehitysvammaisten hoitoyksiköissä asukkaille on järjestetty mahdollisuus omaan tuntiin, jolloin kukaan ei häiritse.

- Tämä on esimerkki käytännöstä jolla annetaan omaa tilaa. Se ei tarkoita seksituntia vaan sitä että ihmisellä on oikeus yksityisyyteen, Paalanen tarkentaa.

Hän arvioi myös, että perinteisiä sukupuolimuotteihin sopimattomat ihmiset kohtaavat vieroksunta esimerkiksi työpaikoilla.

- Transvestiitit taikka muuten perinteistä sukupuolijärjestystä vastustavat ihmiset ja esimerkiksi sadomasokistit saattavat kohdata todella rajuakin vastustusta.

Seksuaalikulttuurit kohtaavat

Maahanmuuttajien määrän lisääntyminen tarkoittaa myös sitä että erilaiset seksuaalikulttuurit törmäävät. Tiettyjen maahanmuuttajaryhmien yhteisöt rajoittavat yksilön vapauksia mm. siten että nuoret eivät voi päättää vapaasti seurustelustaan ja naimisiinmenostaan.

Tyypillinen ristiriitojen lähde on tilanne jossa ihmisen kotikulttuuri on tiukka, mutta ihminen elää suhteellisen vapaassa suomalaisessa kulttuurissa.

- Seksuaalioikeudet kuuluvat jokaiselle yksilölle, eivät suinkaan jollekin ryhmälle tai kulttuurille, hän tiivistää.

Seksuaalioikeudet yleismaailmallisia oikeuksia

Seksuaalioikeudet ovat yleismaailmallisia ihmisoikeuksia, joissa korostetaan ihmisen oikeutta päättää seksuaalisuudestaan.

Oikeudet on määritellyt Seksologian maailmanjärjestö ja myös Kansainvälisen perhesuunnittelujärjestöjen liiton määritelmät ovat paljolti samansisältöisiä. Esimerkiksi oikeus päättää ehkäisystä mainitaan erikseen.

Suomessa seksuaalisen hyvinvoinnin edistäjänä toimii mm. Sexpo-säätiö.

Suosittelemme