Hyppää sisältöön

Ilves jatkoon Viitakosken osumalla

Tampereen Ilves voitti kotonaan Rauman Lukon maalein 1-0 ja varmisti paikan jääkiekon SM-liigan välieriin. Ottelun ainoan maalin iski Vesa Viitakoski toisen erän alussa ylivoimalla.

Ilves oli parempi kotikentällään 4-2 ottelusarjan avausottelussa. Lukko siirsi ratkaisun Tampereelle 4-3 -jatkoaikavoitolla. Molempien joukkueiden valmistautumista ratkaisevaan otteluun häiritsi flunssa- ja vatsatautitapaukset.

Tärkeys näkyi avauserässä

Ottelun alku oli hermostunutta peliä molemmilta joukkueilta. Ilves sai muutaman yrityksen Lukon maalivahdin Petri Vehasen maalille ensimmäisten minuuttien aikana. Tämän jälkeen Lukko otti otteen itselleen, mutta todellisia maalipaikkoja ei kuitenkaan tullut erän avauspuolikkaalla.

Ilves oli lähellä maalia erän puolivälin jälkeen. Puolustaja Arto Tukio laukoi ylivoimalla siniviivalta, mutta veto napsahti tolppaan. Myös Lukko pääsi yrittämään ensimmäisessä erässä ylivoimalla. Tulosta ei kuitenkaan tullut.

Lukko oli hieman niskan päällä sekavassa avauserässä. Raumalaiset veivät aloitukset 21-7.

Viitakoski vei kotijoukkueen johtoon

Lukolla oli hyvä paikka heti toisen erän alussa, kun Ville-Vesa Vainiola pääsi yrittämään maalintekoa. Tero Leinonen kotijoukkueen maalilla torjui Vainiolan laukauksen varmasti.

Ilves pääsi ylivoimalle minuutin pelin jälkeen. Lukolla oli liian monta miestä jäällä. Heti jäähyn alkuun Lukon JuhamattiYli-Junnila pääsi alivoimalla yksin läpi, kun Ilveksen Mike Bishai menetti kiekon omalla alueellaan. Yli-Junnila ei pystynyt ohittamaan Tero Leinosta.

Ilves meni johtoon tilannetta seuranneesta vastahyökkäyksestä. Bishain laukauksen Vehanen torjui, mutta Vesa Viitakoski oli irtokiekossa ensimmäisenä kiinni. Hän pani kiekon varmasti maalin kattoon ja siirsi kotijoukkueen maalin karkumatkalle. Bishain lisäksi Miikka Männikkö sai syöttöpisteen ajassa 21.21 syntyneeseen maaliin.

Osuman jälkeen peli vapautui. Molemmilla joukkueilla oli hyviä maalipaikkoja. Lukko pääsi koettamaan myös ylivoimalla. Se sai aikaan muutamia laukauksia, jotka Leinonen torjui.

Ylivoiman jälkeen Lukko sai hyvän otteen ja haki tasoitusta. Pasi Saarela pääsi yrittämään ylivoimahyökkäyksen jälkeen aivan yksin avopaikasta, mutta Leinonen venytti patjansa upeasti laukauksen tielle.

Ilves sai hyvän mahdollisuuden lisämaaliin jälleen ylivoimalla neljä minuuttia ennen erän päätöstä. Tupsukorvien Matt Nickerson veivasi raumalaiset ulos tilanteesta ja syötti avopaikan Sami Torkille. Lukon Pekka Saarenheimo siirsi kuitenkin maalin pois paikaltaan ennen kuin kiekko meni maaliin. Näin ollen osumaa ei hyväksytty. Kahden erän jälkeen tilanne oli 1-0.

Lukon maalijyvä kateissa

Lukolla oli heti kymmenen sekunnin jälkeen loistava tasoitusmahdollisuus. Shayne Toporowski pääsi laukomaan lähietäisyydeltä. Ilveksen oma puolustaja kaatoi maalivahti Leinosen, mutta Toporowski ei saanut kiekkoa maaliin. Toinen kanadalaisen laukaus meni tolpan kautta ohi.

Lukko pyöritti ensimmäisen kuusi minuuttia täysin kotijoukkueen kenttäpuoliskolla. Laukaukset menivät Leinosen suojiin tai ohi maalin.

Kymmenen minuutin kohdalla Ilveksen Marko Anttila pääsi kesken raumalaispyörityksen vastaiskuun. Anttilan laukaus päätyi Vehasen räpylään.

Lukko pääsi ylivoimalle kahdeksan minuuttia ennen loppua. Justin Morrison pääsi yksin maalin eteen, mutta Leinonen venyi tärkeään jalkatorjuntaan alakulmasta.

Lukko haki tasoitusta loppuhetkillä ilman maalivahtia. Se ei kuitenkaan saanut aikaan kunnon laukauksia. Ratkaisevan ottelun voitto lopulta Ilvekselle Viitakosken maalilla 1-0.

Ilveksen voitto tarkoittaa myös sitä, että Raimo Helmisen ura jatkuu yhä. Lukon Erik Hämäläinen ei ole puolestaan vielä kertonut uransa jatkosta.

Leinonen ottelun tähti

Ottelun paras pelaaja oli Ilveksen maalivahti Tero Leinonen. Hän torjui ottelussa 30 kertaa. Joukkoon mahtui monta tärkeää torjuntaa.

Ilves ei saa nauttia jatkopaikasta pitkään. Joukkue kohtaa jo keskiviikkona Oulun Kärpät välierien ensimmäisessä ottelussa. Välierät pelataan paras seitsemästä -järjestelmällä.

Suosittelemme sinulle