Hyppää sisältöön

Hannula: Saksan kisalippu myrkkyä Espanjalle ja Suomellekin

Saksa on selvitynyt Düsseldorfissa järjestetystä ensimmäisestä maailmankarsinnasta mukaan miesten olympialentopalloon. Se kukisti neljän maan turnauksen päätöspelissä Espanjan 3-2 ja murskasi samalla Euroopan mestarin haaveet päätystä Pekingin lentopalloon.

Saksa kaatoi avauspäivänä Taiwanin 3-0 ja löi lauantaina Kuuban 3-2. Hurja vire vei Saksan voittoon 5000 katsojan riemuksi myös sunnuntaina. Näin isäntämaa löi taulukossa suosikit Espanjan ja Kuuban ottaen yhdeksännen lipun olympialaisiin. Kolme viimeistä paikkaa jaetaan kesäkuun alussa.

Saksan turnausvoitto ensimmäisessä maailmankarsinnassa palauttaa mieliin aiemmin elossa olleet Suomen olympiahaaveet. Nehän laskettiin etenkin näiden käynnissäolevien maailmankarsintojen varaan. Suomen ranking ei kuitenkaan riittänyt sen paremmin päättyneeseen Saksan turnaukseen kuin jäljelläolevien Portugalin tai Japanin viikonlopun koitoksiin.

Suomi sijoittui Saksaa paremmin EM-kisoissa ja löi Saksan suoraan 3-0 tammikuussa Izmirin Euroopan karsinnassa. Myös aiemmissa MM-karsinnoissa ja Euroopan liigan otteluissa Suomi on kyennyt Saksan voittamaan. Suomenpäävalmentaja Mauro Berruton suhde Saksan joukkueeseen ja sen valmintajaan Stelian Moculescuun on viileä. Saksan väitettiin taktikoineen jopa tahallisin tappioin vuoden 2005 Euroopan Liigassa Suomen kustannuksella. Tammikuinen voitto Saksasta oli Berrutolle henkisestikin erittäin tärkeä.

Suomen EM-kisojen ja Izmirin Euroopan karsintojen välierissä jatkosta pudottaneen Espanjan kohtalo on vieläkin kovempi. Syyskuun EM-kullasta huolimatta Espanja jää Pekingin turnauksen ulkopuolelle. Nämä maat lohduttanevat toisiaan vain nimellisesti, sillä maat kohtaavat kesän maailmanliigassa tosi toimissa samassa lohkossa Kiinaan matkaavien USA:n ja Bulgarian kanssa.

Pekingiin ovat selviytyneet nyt Saksan ja isäntämaa Kiinan lisäksi, maailmancupin kärkitrio Brasilia, Venäjä, Bulgaria sekä maanosaturnausten voittajat Venezuela, Serbia, Egypti ja USA.

Viikon kuluttua MM-kakkosella Puolalla on mainio tilaisuus voittaa Portugalin turnaus, jossa Puolan ja isäntien lisäksi pelaavat Puerto Rico ja Indonesia.

Samaan aikaan käynnistyy Japanissa kolmas maailmankarsinta, jossa mukana on yhteensä kahdeksan joukkuetta. Sieltä Pekingiin jaetaan kaksi lippua. Yksi turnausvoittajalle, joka lienee Italia tai Argentiina. Lisäksi mukana on tukku eksoottisia maita sen vuoksi, että samalla jaetaan Aasian ja Australian maaosapaikka. Se lippu lienee korvamerkitty Japanille.

Pekingissä pelaa lentopalloa 12 maata miehissä ja naisissa. Miesten puolella Eurooppa saanee lopulta 5-6 maata. Kova uutinen olisi ollut, mikäli Suomi olisi tuohon joukkoon mahtunut. Silti Saksan tuhkimotarina tänään nostaa huulille vieläkin spekulaatiot. Suomi olisi ansainnut sen todellisen näyttöpaikkansa maailmankarsintoihin Saksan ja vielä mukaan yrittävän Portugalin tapaan.

MIKKO HANNULA

Suosittelemme sinulle