Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Karjalainen koki karsinnassa hetken tuskan hetkiä

Olli-Pekka Karjalainen selvitti tiensä neljännen kerran peräkkäin arvokisojen moukarifinaaliin. EM-hopeamies heitti viimeisellään tuloksen 77,07, jolla hän oli karsinnan kahdeksanneksi paras. Ilman tuskaa ei suomalainen kuitenkaan selvinnyt perjantain urakasta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Moukarin A-ryhmä esiintyi varsin kesysti, sillä vain viisi kilpailijaa ylitti 75 metriä. Suomalaisen B-ryhmässä heitti kuitenkin kovia tekijöitä, ja siinä vaiheessa vaikutti, että 12 joukkoon päästäkseen pitää heittää noin 76 metriä.

Karjalaisen verryttelyheitto oli lupauksia antava. Aivan keskisektorille pöllähtänyt leka meni kevyen näköisesti, puolirennolla heitolla noin 76 metriin.

Itse karsinnan avauksessa O-P ei säväyttänyt. Ensimmäinen yritys vaikutti perusvarmalta ja kokeilutyyliseltä heitolta. Tuloksessa 75,49 ei ollut vielä mukana hirmutehoja.

Töysän Vedon edustajan hikikarpalot lisääntyi, kun hänen toinen heittonsa liputettiin niukasti yliastutuksi. Noin 78-metrisellä kaarellaan O-P olisi mennyt laulaen jatkoon ja loppukilpailuun.

Suomalainen pettyi silmin nähden, koska hän luuli muutaman sekunnin kymmenyksen ajan suorituksen olevan hyväksytyn.

O-P:n kisahermot nykyisin täyttä rautaa

Jonkun mieleen - mutta ei onneksi Olli-Pekan - näytti hiipivän Ateenan vuoden 2004 olympiakisat, jossa suomalainen astui täpärästi yli ensimmäisen 79-metrisen heittonsa. Vielä tuolloin hänen pasmansa sekosivat ja seurauksena oli kaksi yliastuttua heittoa sekä rankka karsiutuminen.

- Toinen heittoni oli harmin paikka. Se oli ihan oma tyhmä virheeni, kun astuin edestä kerran yli, myönsi moukarimies rehdisti jälkikäteen.

Ennen viimeistä heittoaan Karjalaisen paikka finaaliin oli selviö, kun loput kilpailijat eivät venyneet 3. kierroksella. O-P asteli kuitenkin moukarihäkkiin ja kiskaisi paineetta 77,07, joka jäi vajaan metrin hänen kauden parhaastaan.

- Suhtauduin kisaan ihan tavallisesti ja yritin saada rentoja heittoja. Eihän tuossa ollut mitään hätää, kun ensimmäiselläkin olisin mennyt jatkoon (viimeinen loppukilpailupaikka heltisi 75,34).

- Voi sanoa, että nyt oli mukava heitellä, levollisen oloinen Karjalainen totesi, eikä suostunut allekirjoittamaan sitä, että finaalipaikka näytti olevan pitkään vaakalaudalla ennen päätösheittoa.

Teknisesti suomalaisen kaikki heitot olivat pikkunättejä ja osuivat keskisektorille. Mitalikilpaan vaaditaan kuitenkin jostain lisätehoja - ja paljon.

"Finaalissa kaikki heti peliin"

- Karsinnassa ei ole mitään järkeä lähteä heittämään täysillä ja astumaan yli noita heittoja. Aloitin tänään rauhallisesti ja se toimi. Finaalissa pitää heittää paljon pitemmälle kuin tänään. Kaikki heti peliin ja sillä tavalla, ettei enää säästellä mitään. Lähden metsästämään siellä päänahkoja.

Karjalainen on tismalleen oikeassa, koska hän on haastajan roolissa ja lähtee tilastotulosten perusteella 12:ntena loppukilpailuun. Kauden esitysten pohjalta hän on ainoa finalisti, joka ei ole saanut 78 metriä - vielä.

O-P jätti finaaliennustajan puuhat muille, eikä lähtenyt lainkaan arvailemaan, mitä edellytetään päästäkseen kolmelle viimeiselle finaaliheittokierrokselle.

- Tavoitteeni on saada kovia finaaliheittoja, ja ne kyllä kertovat, missä mennään. En aio varmistella ja miettiä, mikä tulos riittää mihinkin. Tiedän oman kuntoni mutta en voi vaikuttaa, miten muut heittävät Arto Rinta-ahon valmennettava painotti.

Pars ainoana yli 80 metrin

Tämän kauden parhaiden tulosten valossa Karjalaisen ennen Pekingin kilpailua heittämä kärkitulos 77,93 ylsi koko moukarimiesten joukossa vasta sijalle 24. Tässä mielessä O-P pystyi pitämään mainiosti tasonsa perjantaina.

Muun muassa kahdeksankymmentä metriä heittäneet Kreikan Alexandros Papadimitriou, Slovakian Miloslav Konopka, Venäjän Jevgeni Vinogradov, Valko-Venäjän Valeri Sviatokha ja Turkin Asref Apak jäivät selvästi jatkopaikasta.

Suomessakin kesällä vieraillut Unkarin Krisztian Pars ylitti ainoana 80 metriä. Säästeliäästi tällä kaudella kilpaillut Puolan konkari Szymon Ziolkowski nakkasi ensimmäisellä karsintaheitollaan kauden parhaansa 79,55 ja ilmoittautui näin mukaan finaalin mitaliehdokkaiden joukkoon.

Kuuden kärkiheittäjän joukossa ei ollut yllättäjiä, sillä tutut moukarinimet Primoz Kozmus, Ivan Tihon, Kojo Murofushi ja Markus Esser miehittivät loput kärkitilat.

Mukava ja pehmeä sohvapaikka kannattaa varata ainakin sunnuntaipäivälle, jolloin heitetään miesten moukarifinaali alkaen klo 13.10.

Suosittelemme