Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Miksi taas?

Taloyhtiömme lippu laskettiin puolitankoon klo 06.00. Aamu oli kaunis ja tyyni, mutta suruliputuksen merkitsemä. Miksi taas ja minkä takia? Mikä yhteiskunnassamme on niin pahasti vialla, että Jokelan kauheuksien toisinto tuli vain vuoden sisällä?

Avaa Yle-sovelluksessa

Kauhajoen tragediasta on kulunut vuorokausi; tapahtumien kulku on ollut suurin piirtein sama kuin Jokelassa. - Samanlaisia ovat myös keskustelut, analyysit ja parannuslupaukset. Toivottavasti nyt myös tehdään jotakin. Muuten parannusta lupaavien puheet ovat jonninjoutavaa tuuleen huutamista.

Kuulun niihin, jotka uskovat pysyvän parannuksen syntyvän vain menemällä juuriin asti, ja korjaamalla epäkohtia aiheuttaneet syyt. Tämä on pitkä tie ja tulokset näkyvät vasta vuosien päästä. Yhteisöllisyys ja välittäminen ovat kadoksissa. On yhä helpompaa eristäytyä ja siirtyä yksinäisyyteen kenenkään sitä huomaamatta.

- Netissä sitten nämä "yli-ihmiset" ja "ihmisvihaajat" löytävät toisensa kamalin seurauksin. He kulkevat jossain itsemurhaterroristien ja itsemurhan länsimaisessa välimaastossa; ei taistella mitään konkreettista vastaan, vaan vihollinen on oma itsensä ja ihmiskunta.

Vaikka nyt eletään syvän surun aikaa, niin mieltä askarruttavat kysymykset pitää voida sanoa julki. Muuten käy niin kuin vuosi sitten Jokelan tapauksessa; surutyö tehtiin hyvin ja perusteellisesti, mutta sitten kauheus unohdettiin. Se on inhimillistä. Nyt kipeät kysymykset pitää tehdä heti, on se sitten epäkorrektia tai ei!

- Miksi aseita saa edelleen kuka tahansa? Mitä varten puoliautomaattiset, tappamiseen tarkoitetut ruutiaseet annetaan edelleen kotiin?

- Miksi yksilönvapauteen ei uskalleta puuttua? - Miksi tietosuojaan vedoten kielletään eri viranomaisrekisterien yhdisteleminen, vaikka sitä kautta voitaisiin löytää rikosta suunnittelevia?

- Miksi nettiä ei valvota? Ymmärrän tehtävän mahdottomuuden, mutta eikö voitaisi kehittää hakukonetta, joka poimisi esimerkiksi YouTubesta, IRC-Galleriasta ym. uhkaavan aineiston?

- Miksi poliisi teki niin kuin teki ja miksi tiedottaminen oli taas niin hidasta?

Sisäministeriön ja poliisin tilasta olisi esitettävissä monta muutakin kysymystä, mutta antaa nyt olla. Näilläkin päästään eteenpäin.

Turvallisuutta luodaan kunnissa. Siellä kannetaan myös tapahtuneesta vastuu. Tuusula, ja nyt Kauhajoki, kantavat raskaimman taakan. - Kaikki tuki näille paikkakunnille ja niiden asukkaille.

Hannu Lehtilä

Lähteet: P.S. Tyttäreni käy lukiota Ilmajoella, Kauhajoen naapurikunnassa. Hän lähetti siskolleen seuraavan tekstiviestin viime yönä: "Muistathan, että sinä olet minulle tärkeä <3 lähetä tämä viesti ystävillesi, joiden haluat muistavan, että ovat tärkeitä sinulle. Tänään iltapäivällä moni nuori menetti ystävänsä Kauhajoella, kouluammuskelussa. Tämän viestiketjun tavoite on muistuttaa, että juuri sinä olet jollekulle hyvin tärkeä ihminen".

Suosittelemme