Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Useita kouluja uhkailtu eri puolilla Suomea

Useita kouluja eri puolilla Suomea on tyhjennetty uhkausten takia. Poliisi muistuttaa, että se suhtautuu hyvin vakavasti asiattomiin uhkailuviesteihin ja käynnistää rikostutkinnan, mikäli siihen on vähänkään aihetta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on ottanut kiinni uhkailijoita ainakin Kajaanissa ja Keuruulla. Maskussa poliisi kuulusteli 15-vuotiaasta poikaa, koska tämä oli muun muassa ladannut IRC-galleriaan kuvia ampuma-aseista.

- Uhkailuviestejä ei tule missään tapauksessa välittää eteenpäin, vaan niistä tulee heti saattaa tieto poliisille. Vanhempien on hyvä rohkaista nuoria ilmoittamaan näistä tapauksista, rikosylikomisario Urpo Lintala Seinäjoen poliisista sanoo.

Hän myös kehottaa vanhempia nyt kuuntelemaan pelästyneitä lapsiaan ja keskustelemaan heidän kanssaan tapahtuneesta.

Kauhajoelle ja koko Etelä-Pohjanmaan maakunnan alueelle levisi torstain aikaan tekstiviestien aiheuttama pelkohysteria. Uhkaviestit ovat levinneet nuorten keskuudessa ja niitä on lähetetty kymmeniä. Seinäjoen poliisi on perustanut yhteyspuhelimen numeroon 07 187 47448, johon voi ilmoittaa uhkaavista teksti- tai internetviesteistä. Numerossa päivystetään kello 8 - 22. Vihjepuhelin on tarkoitus pitää avoinna ainakin viikonlpopun yli. Koulu-uhkauksia on ollut ainakin Kajaanissa, Keuruulla, Maskussa, Raahessa, Joroisissa, Pyhäjärvellä ja Porvoossa. Myös Jokelan koulusurmia seurasi koulu-uhkausten aalto. Uhkausviestit otettava vakavasti Koulujen uhkausviesteihin on aina suhtauduttava vakavasti, sanoo Opetushallituksen opetusneuvos Heidi Peltonen. Koulujen ohjeistuksesta vastaavan Peltosen mukaan vanhempien lisäksi otetaan aina yhteys myös poliisiin. Kukin koulu toimii uhkaviestitapauksessa oman toimintamallinsa mukaisesti. - Myös vanhempien tulisi teroittaa nuorten mieleen, että uhkailuviestit eivät ole leikin asia, Peltonen sanoo. Tällaisilla väkivaltaisilla uhkauksilla on aina seurauksia, hän jatkaa. Peltosen mukaan on tärkeätä, että viestin lähettäjä saa läheistensä tukea ja mahdollisesti myös psykiatrista apua.

Suosittelemme