Hyppää sisältöön

EU-parlamentti ei muuttanut autojen päästörajoituksia

Toisin kuin parlamentin teollisuusvaliokunta vain pari viikkoa sitten, ympäristövaliokunta hyväksyi vain pienin muutoksin komission alkuperäisen esityksen.

Päätöksen myötä autojen hiilidioksidipäästöjen on jäätävä alle 130 gramman kilometriltä vuoteen 2012 mennessä ja laskettava 95 grammaan vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä keskimääräiset päästöt ovat Euroopassa noin 160 ja Suomessa 175 grammaa kilometriltä.

Ympäristövaliokunta hylkäsi myös ovelan yrityksen laskea rajojen ylittämisestä määrättävien rikesakkojen taso niin alas, että autoteollisuudelle olisi ollut kannattavampaa maksaa sakot kuin ryhtyä tositoimiin päästöjen vähentämiseksi.

- Ympäristövaliokunnan tulos oli erinomainen ajatellen sitä, että nyt todella autoteollisuus tietää, että sen on ryhdyttävä valmistamaan sellaisia autoja, joissa on pienet hiilidioksidipäästöt, iloitsi päästörajoitusten puolesta äänestänyt suomalaisedustaja Riitta Myller.

Samoilla linjoilla oli parlamentin ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Satu Hassi.

- Tulos on voitto ilmastonsuojelulle ja puhtaamman teknologian vauhdittamiselle, ja samalla Euroopan kilpailukyvyn kehittämiselle, Hassi sanoi.

- Samalla se on tyrmäys erityisesti saksalaisen autoteollisuuden lobbareille, jotka ovat kuukausikaupalla käyneet voimakasta kampanjaa vesittääkseen komission esityksen.

Koko EU:n jättimäinen energia- ja ilmastopaketti tulee parlamentin ympäristövaliokunnan käsittelyyn lokakuun toisella viikolla. Silloin selviää, saadaanko kunnianhimoinen hanke kokonaisuudessaan satamaan vielä nykyisellä Ranskan puheenjohtajakaudella.

Suosittelemme sinulle