Hyppää sisältöön

USA:n edustajainhuone hylkäsi roskapankkisuunnitelman

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuone on hylännyt rahoituskriisin selättämiseen tähdänneen tukipaketin äänin 228-205. Roskapankkiin on ollut määrä siirtää vaikeuksiin ajautuneiden rahoituslaitosten ongelmaluottoja.

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuone on hylännyt dramaattisessa äänestyksessä rahoituskriisin selättämiseen tähdänneen rahoituspaketin äänin 228-205.

Suunniteltuun roskapankkiin on ollut määrä siirtää vaikeuksiin ajautuneiden rahoituslaitosten ongelmaluottoja.

Äänestystä edelsi maanantaina kiivas keskustelu. Sekä republikaanien että demokraattien riveistä 700 miljardin dollarin eli noin 480 miljardin euron jättirahastoa arvosteltiin liian kalliiksi veronmaksajille. Enemmistö roskapankin vastustajista edustajainhuoneessa oli republikaaneja. Enemmistö demokraattiedustajista olisi hyväksynyt suunnitelman.

Kansa vastusti roskapankkihanketta Myös Yhdysvaltain kansalaisista suuri osa on mielipidekyselyissä vastustanut suunnitelmaa. Ennen edustajainhuoneen äänestystä maanantaina Yhdysvaltain presidentti George Bush toisti vaatimuksensa pelastuspaketin pikaisesta hyväksymisetä. Valkoinen talo ilmaisi pian äänestyksen jälkeen pettymyksensä tuloksen vuoksi. Presidentti George Bush aikoo nyt tavata talousasiantuntijoita ja kuulla myös kongressin johtajia päättääkseen jatkotoimenpiteistä. Ennen maanantain äänestystä Valkoinen talo on varoitellut talouskatastrofista, jos pelastuspakettia ei pikaisesti saada aikaan. Republikaanileiristä vakuutettiin äänestyksen jälkeen, että puolue on edelleen sitoutunut kompromissiratkaisun etsimiseen rahoituskriisin ratkaisemiseksi. Demokraattien presidenttiehdokas Barack Obama sanoi, ettei rahoitusmarkkinoiden pelastuspaketti ole kuollut edustajainhuoneen äänestystuloksesta huolimatta. Pörssikurssit sukelsivat Yhdysvalloissa voimakkaasti, kun arvelut lakipaketin hylkäämisestä vahvistuivat. Edustajainhuoneen puhemies ei luovu pelastamissuunnitelmasta

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmoitti maanantai-iltana, että kongressi ei aio luopua rahoituslaitosten pelastamissuunnitelmasta.

Valtiovarainministeri Henry Paulson ilmoitti tekevänsä kaikkensa rauhoittaakseen markkinoita. Paulsonin on määrä neuvotella presidentti Bushin ja Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtajan Ben Bernanken kanssa seuraavista askeleista finanssikriisin ratkaisemiseksi.

Suosittelemme sinulle