Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Tuomi-Nikulan puheista tutkintapyyntö - toimitus vaatii päätoimittajan eroa

Lapin Kansan päätoimittajasta Heikki Tuomi-Nikulasta on tehty tutkintapyyntö Rovaniemen poliisille. Tutkintapyynnön tehnyt, nimettömänä pysyttelevä henkilö haluaa poliisin selvittävän, syyllistyikö päätoimittaja Tuomi-Nikula syrjintään kehottamiseen. Rovaniemen poliisi ei ole vielä kirjannut ilmoitusta tutkintapyynnöstä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tuomi-Nikula totesi Lapin Radion haastattelussa torstaina, että julkisesti homoseksuaalinen ihminen ei voisi toimia Lapin Kansan päätoimittajana tai Lapin maakunnan edustajana.

Lapin Kansan toimitusosasto ilmoitti aiemmin perjantaina vaativansa päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikulan eroa. Henkilökunnan erovaatimus perustuu Tuomi-Nikulan torstaisiin lausuntoihin. Toimitusosaston mukaan päätoimittaja Tuomi-Nikula on homo- ja lesbovastaisiksi luonnehdituilla lausunnoillaan vahingoittanut Lapin Kansaa.

Pääluottamusmies Seija Lappalaisen mukaan Lapin Kansan tilauksia on peruutettu viitisenkymmentä Tuomi-Nikulan lausunnon jälkeen. Sitä ennen niitä oli peruttu muutamia kymmeniä sen jälkeen, kun päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen potkut tulivat julkisuuteen.

Tuomi-Nikula: Tätä täytyy miettiä Lapin Kansan päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula sanoo toimitusosaston vaatimusta vakavaksi. - Tämä tuli äkkiä. Minun on mietittävä, mitä asiassa teen. Yön yli on ainakin nukuttava. Tuomi-Nikula muistuttaa, että päätoimittajalla on sananvapaus kuten kaikilla muillakin. Tuomi-Nikula ei aio tyhjentää työpöytäänsä ainakaan heti perjantaina. Tuomi-Nikula on jäämässä eläkkeelle joulukuussa. Telanne: Alma ei peru Korhosen potkuja Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne ei peru Johanna Korhosen potkuja. Alma Media on tehnyt päätöksensä Korhosen johtajasopimuksen purkamisesta, eikä päätöstä ole Telanteen mielestä tarvetta muuttaa. Telanne vieraili perjantaiaamuna Lapin Kansan toimituksessa selvittämässä päätoimittajakohua. Hän toteaa, että Johanna Korhonen ei ollut rehellinen työpaikkahaastattelussa ja Korhonen on itse kertonut, ettei ollut rehellinen kysymyksissä, jotka hänen mielestään eivät olleet oleellisia tämän tehtävänhoidon kannalta. Telanne arvioi, että Alma Mediassa ei voi valita sitä, missä asioissa on rehellinen ja missä asioissa ei. Tuolloin syntyy luottamuspula, eikä johtajatehtävissä voi jatkaa. - Meillä on puhdas omatunto tässä asiassa ja useita läsnäolijoita näissä keskusteluissa. Telanne painottaa, että se mitä hän on sanonut, se pitää. Hän kertoo myös, että häntä on uhkailtu Johanna Korhosen työsuhteen purun takia ja hänellä on kotonaan turvamiehet. Korhonen yllättyi mediakohun laajuudesta Alma Median potkuista syntynyt mediakohu yllätti Johanna Korhosen. Lapin Radion haastattelussa Korhonen kertoo tuoneensa sopimuksen purkamisen julkisuuteen, jotta sen syistä nousisi yhteiskunnallista keskustelua. Keskustelun laajuutta hän ei kuitenkaan pystynyt ennakoimaan. Korhonen kertoo olevansa järkyttynyt toimitusjohtaja Telanteen valehtelusyytöksistä. Päätoimittajan ja hänen lähipiirinsä poliittisesta sitoutumattomuudesta keskusteltiin työhaastattelussa. Korhonen kertoo, ettei hän maininnut puolisonsa aiemmin sovittua kunnallisvaaliehdokkuutta Vantaalla, koska sillä ei olisi ollut merkitystä perheen muutettua Rovaniemelle. Hän pitää ehdokkuuden salaamiseen viittaamista Alma Medialta peitetarinana. Syyttäjä ei tutki potkuja

Valtionsyyttäjä Jorma Äijälän mukaan syyttäjän ei pitäisi vielä tässä vaiheessa tutkia ex-päätoimittaja Johanna Korhosen erottamista. Äijälän mukaan Alma Mediassa syntynyttä päätoimittajakohua tutkitaan nyt muutenkin ja voi olettaa, että asia tulee syyttäjälle aikanaan.

Lapin yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskisen mukaan syyttäjän pitäisi alkaa tutkia Korhosen erottamista. Työrikos kuuluu virallisen syytteen alaisiin rikoksiin, jota poliisi ja syyttäjä voivat tutkia ilman, että asianomistaja ajaa asiaa.

Suosittelemme