Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Facebook-alustan vaalikoneissa voi keksiä omat kysymykset

Kuntavaalien alla voi sopivaa ehdokasta etsiä myös internetyhteisö Facebookin avulla. Facebookiin liitettyjen vaalikoneiden erikoisuus on, että niissä voi keksiä itse omat kysymykset ehdokkaille.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ehdokkaista aktiivisimmat käyvät päivittäin vastaamassa uusimpiin kysymyksiin, ja näin koneet pysyvät ajan tasalla.

Vaalikoneista Sosiaalinen vaalikone on toiminut jo elokuusta asti, ja sillä on tuhansia käyttäjiä. Toinen, Yhteisölliseksi vaalikoneeksi nimetty palvelu avattiin tällä viikolla.

Tiistaina avatun vaalikoneen kehitttäjä Tomi Maila katsoo, että perinteiset mediatalojen vaalikoneet eivät nykymuodossaan edistä äänestäjien ja poliitikkojen vuorovaikutusta.

- Mediayhteisöjen vaalikoneet keskittyvät suhteellisen pieneen joukkoon vaaliteemoja, jolloin yksilöllisesti tärkeät asiat jäävät helposti vaalikonekysymysten ulkopuolelle, Maila sanoo.

Sosiaalisen vaalikoneen kehittäjä Pasi Matilainen on samoilla linjoilla.

- Tällä kertaa äänestäjät pääsevät itse tenttaamaan ehdokkaita. Samalla saattaa hyvien ehdokkaiden lisäksi löytyä samanmielisiä uusia tuttavuuksia ja puheita kavereiden kanssa, Matilainen sanoo.

Facebook on verkkoyhteisö, jossa rekisteröityneet käyttäjät voivat mm. pitää yhteyttä tuttaviinsa ja ylläpitää omaa sivuaan.

Suurimpien mediatalojen vaalikoneiden lisäksi myös esimerkiksi nuorten ja nuorten aikuisten suosimassa internetyhteisössä IRC-galleriassa on oma kuntavaalikoneensa. Siinä kysymykset keskittyvät nuoria koskettaviin asioihin.

Kuntavaalien ennakkoäänestys on jo käynnissä ja jatkuu ensi tiistaihin asti. Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina.

Suosittelemme sinulle