Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

VR:n johtajakaksikon eron syy: Erimielisyys hallituksen kanssa

Liikeministeri Anu Vehviläinen arvelee, että VR:n johdon ero johtuu VR:n ja liikenneministeriön erimielisyyksistä ostoliikenteen vaunukaluston uusimisen aikataulusta. Vehviläinen kiistää tiedot siitä, että valtioneuvosto olisi antanut potkut VR:n johtokaksikolle.

Avaa Yle-sovelluksessa

Myös valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies arvioi YLE uutisille, että eron taustalla on erimielisyys Otanmäen junavaunutehtaan tilauksista. VR katsoi, ettei se tarvitse tilattavia vaunuja.

- Kysymys on varmasti siitä, että yhtiön johdon ja ikään kuin lähitulevaisuuden investointisuunnitelmat ja sitten toisaalta valtio-omistajan tahtotila tässä talous- ja työllisyystilanteessa erityisesti Kainuun osalta ikäänkuin törmäsivät ja näin ollen VR:ssä sitten tehtiin tällainen johtopäätös.

Häkämies arvelee, että jatkossa linja muuttuu.

- Varmasti tässä pyritään siihen, että näitä vaunutilauksia sitten nopeutetaan. Nehän on tietysti avoimen tarjouskilpailun kautta, mutta joka tapauksessa voivat sitten tarjota mahdollisuuksia saada työtilaisuuksia Kainuuseen.

Pääjohtaja Henri Kuitunen kertoi tiedotteessa eroavansa, koska yhtiön kehittämisessä päättyy nyt yksi vaihe. Yhtiön kalusto on uusittu ja talous vahva, joten seuraajan on hyvä jatkaa uusin ajatuksin. Kuitunen on toiminut VR:n pääjohtajana miltei 12 vuotta. Hän eroaa omasta aloitteestaan.

Myös VR-konsernin hallituksen puheenjohtaja Antti Lagerroos eroaa tehtävästään. Hän aloitti nykyisessä tehtävässään vasta keväällä. Lagerroosin mukaan konsernin hallituksella on liian vähäiset vaikutusmahdollisuudet yhtiön kannalta keskeisiin päätöksiin. Tämä on Lagerroosin mukaan myös eron syy.

Sekä Kuitusen että Lagerroosin mukaan suhteet VR:n johtoon, VR:n hallitukseen ja hallintoneuvostoon ovat olleet erinomaiset, samoin valtion omistajaohjauksesta vastaavaan ministeri Jyri Häkämieheen.

Suosittelemme