Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Saksassa äärioikeiston boikotti hipoo jo sananvapauden rajoja

Saksan posti on kieltäytynyt jakamasta äärioikeistolaisena pidetyn kansanliikkeen lehteä. Tapaus on herättänyt keskustelua mielipiteenvapauden rajoista sekä postin oikeudesta valikoida toimeksiantojaan sisällön perusteella.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kölnissä posti kieltäytyi jakamasta kaupunginvaltuustossa viiden edustajan voimin istuvan Pro Köln -kansanliikkeen lehteä. Syyksi ilmoitettiin lehden sisältö, joka postin mukaan on islamin vastainen sekä loukkaa Kölnin pormestaria.

Äärioikeistolaiseksi leimattu Pro Köln -kansanliike on tullut tunnetuksi kaupunkiin rakennettavan suurmoskeijan kiivaana vastustajana ja kristillisdemokraattinen pormestari puolestaan sen innokkaana kannattajana.

Tapaus on käynnistänyt vilkkaan keskustelun postin oikeudesta jakaa tai olla jakamatta postilähetyksiä niiden poliittisen sisällön perusteella. Mielipiteenvapauden rajoista huolestuneet kyselevät nyt, katkaisevatko myös teleyhtiöt pian puheluita, jos keskustelujen sisältö ei vastaa niiden poliittista maailmankuvaa.

Saksassa äärioikeistolaiset ilmiöt ovat joutuneet kansan silmätikuksi. Postin tavoin monet hotellit ja ravintolat boikotoivat äärioikeistolaisia, jos ne tunnistavat asiakkaansa poliittiset ajatukset ulkonäöstä, vaatteista tai jollakin muulla tavalla.

Jopa yrityksiä, joiden tuotevalikoimaan kuuluu myös äärioikeistolaisten suosimia vaatteita, on boikotoitu. Eräs vaatemerkeistä on Thor Steinar, jonka rintamuksessa komeilee usein Norjan lippu. Norjan ulkoministeriö on yrittänyt saada Potsdamin maaoikeutta kieltämään kansallislippunsa käytön. Yritys kilpistyi siihen, että silloin olisi kiellettävä monien muidenkin maiden liput.

Suosittelemme