Hyppää sisältöön

Hollanti ja Ranska ajavat sananvapautta internetissä

Ranska ja Hollanti haluavat varmistaa sananvapauden myös internetissä. Maiden ulkoministerit toivovat kansainvälisiä sääntöjä, jotka estäisivät internetin sananvapautta rajoittavien laitteiden maastaviennin.

Kansainvälisten säännösten tulisi esityksen mukaan estää yksityisiä yrityksiä viemästä laitteita, joilla voidaan sensuroida internetin sisältöjä tai pääsyä tietyille internet-sivuille. Hollannin ulkoministeri Maxime Verhagen nosti esille erityisesti Iranin, jossa pääsy hallituksen vastaisille internet-sivustoille on estetty.

Verhagenin mukaan nettisivujen selailun ja sosiaalisten verkostojen käytön estäminen on ihmisoikeusrikkomus. Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerin puolestaan haluaa, että internetin toisinajattelijoita tuetaan samalla tavalla, kuin muitakin poliittisia toisinajattelijoita.

Ranska ja Hollanti suunnittelevat lokakuulle laajempaa ministeritason kokousta, jossa hahmoteltaisiin ohjeita demokraattisen toiminnan estäviä laitteita myyvien yritysten toiminnalle.

"Nokia edesauttaa Iranin sensuuripolitiikkaa"

Suurin huoli internetin sensuurista kohdistuu Iranin ja Kiinan toimiin internetin sensuroimiseksi.

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2003 saanut iranilainen Shirin Ebadi syyttää esimerkiksi Siemensiä ja Nokiaa siitä, että yritykset ovat toimittaneet Iraniin teknologista välineistöä, jolla se on voinut rajoittaa toisinajattelijoiden toimintaa. Molemmat yritykset ovat kiistäneet väitteet.

Asia oli esillä Pariisissa internetin sananvapautta käsittelevan työryhmän järjestämässä tapaamisessa. Kokoukseen osallistui edustajia paristakymmenestä eri maasta, mukaanlukien USA ja Japani.

Mukana oli myös muun muassa Googlen ja Microsoftin edustajia sekä kolmannen sektorin toimijoita, kuten Amnesty International ja Internet Sans Frontieres.

Suosittelemme sinulle