Tiettävästi Suomen ensimmäinen jokisuistossa tapahtunut merimetson pesintä on tuhottu Kokemäenjoen suistoalueen reunamilla Porissa. Suomen ympäristökeskuksen tiedossa ei ole aikaisemmin ollut, että merimetso olisi pesinyt näin lähellä rannikkoa. Varsinaisesta sisämaapesinnästä ei ole kuitenkaan kysymys, sillä tuhottu pesäalue sijaitsi merellisessä ympäristössä.
Tuhotyön havaitsi merimetsoja alueella laskemassa ollut Antti J. Lind. Hän vei asian heti tiedoksi ympäristöviranomaisille.
- Otin yhteyttä Porin kaupungin ympäristötoimistoon, joka todennäköisesti vie asian ELY-keskuksen tietoon Turkuun. Sieltä luultavasti tehdään asiasta sitten rikosilmoitus, Lind kertoo.
Merimetso on rauhoitettu lintu koko Suomessa. Pesien häirintä on rangaistava teko, josta voi seurata tuhansien eurojen vahingonkorvausvelvollisuus.
Myös merikotka häirinnyt pesintää
Normaalisti ulkosaariston lintuluodoilla elävät merimetsot eivät ole siirtyneet lähemmäksi sisämaata, vaikka nyt tuhottu pesintä löytyikin näin läheltä rannikkoa. Suomen ympäristökeskuksesta arvioidaan, että merimetsot levittäytyvät tulevaisuudessa jonkin verran myös sisämaahan, koska näin on tapahtunut myös muissa itämeren alueen valtioissa.
Tänä keväänä saaristossa liikkuessaan Birdlife Suomen lintulaskija Antti J. Lind on kuitenkin havainnut pikemminkin päinvastaista kehitystä.
- Yhtenä tekijänä alkukeväänä on ollut merikotka, joka on oleskellut pesäpaikkojen valinnan aikana merimetsoyhdyskunnassa. Yhdyskunta on todennut, että tämä on häiriöaltis paikka ja siirtyneet hieman eri kohtaan, Lind valottaa.
Yleensä se pahin aika on juhannuksen tienoilla.
Antti J. Lind, Birdlife Suomi
Juhannus pahinta vainoaikaa
Lind ei ole havainnut tänä keväänä vielä muualla Satakunnassa pesien häirintää. Ulkoluodoilla merimetsot ovat toistaiseksi saaneet olla rauhassa ihmisiltä.
- Yleensä se pahin aika on juhannuksen tienoilla, Lind kertoo.
Jos halutaan varmistaa, että lähiluoto pysyy merimetsoista vapaana, kannattaa toimia ajoissa. Merimetsot eivät todennäköisesti pesi luodolle, jossa oleskellaan ennen pesimäkauden alkua ennen huhtikuun alkua.
- Tietysti se on kelirikon kannalta hankalaa aikaa, mutta näin pitää toimia, jos haluaa merimetsoista eroon, Lind ohjeistaa.
Lain mukaan merimetson pesiä ei saa häiritä pesinnän aikana, joten merimetsoluodoilta pitää nyt pysyä poissa.