Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäinen kissakahvila avataan lokakuussa – koko tarina alkoi yhdestä nettilinkistä

Lontoolaisen kissakahvilan liikeidea vakuutti Tiina Aaltosen ensisilmäyksellä. Yksi oma kissakin pääsee mukaan tamperelaiseen Purnauskis-kahvilaan.

Kuva: Susanna Lyly / Yle

Tiina Aaltosen mies Markus laittoi eräänä kohtalokkaana päivänä linkin vaimonsa Facebook-seinälle. Linkki johdatti Tiinan lontoolaisen kissakahvilan sivulle (siirryt toiseen palveluun). Kahvilan logon musta kissa vetosi heti Tiinaan, joka on itsekin mustien kissojen fani.

– Sekä miehelläni että minulla on musta kissa, jotka alun perin saattoivatkin meidät yhteen.

Päätös kahvilasta syntyi jo saman päivän iltana, sillä liikeidea oli vakuuttava. Viimeiset pari vuotta Tiina on ollut kotona lasten kanssa, ja ajatusta tulevista työkuvioista on ehtinyt käydä läpi useasti.

Aivan tyhjältä pöydältä ei kahvilayrittäjyys lähde, sillä Tiina on ehtinyt opiskella kaupallista puolta ja kahvilaidean myötä käynyt myös yrittäjyyskursseja. Miehensä Markus taas on ollut ravintola-alalla jo 90-lopulta asti.

Raisiossa on ollut kissahoitolan tiloissa tarjolla kissainsilitystä kahvikupillisen kera pääsymaksusta jo pari vuotta, mutta laajempia tarjoiluja saadaan Suomeen Purnauskiksen myötä.

Kissat levittävät hyvää mieltä

Purnauskis tulee Aaltosenkadulle Tammelan kaupunginosaan. Aaltosenkatu jo nimeltään sopii Aaltosen pariskunnalle hyvin, mutta myös sijainti aivan ydinkeskustan laidalla vaikutti valintaan. Kahvilaan ei haluta ruuhkaa, jotta niin asiakkailla kuin kissoilla olisi tilaa olla.

Kahvilaan on suunnitteilla vajaat 25 asiakaspaikkaa, joille on odotettavissa ruuhkaa heti alusta asti. Voi olla, että kahvilaan joudutaan miettimään varaussysteemiä, mutta päätöksiä siitä ei ole. Esimerkiksi Lontoon kissakahvilassa varauksia riittää 2–3 kuukaudeksi, ja Pariisissakin joutuu odottamaan viikkoja, jotta pääsee kahvin äärelle silittämään kissoja.

Pariskunnan kolmas kissa on mukana kahvilatoiminnassa vielä konkreettisemmin kuin mustat toverinsa. Evo tulee Markuksen mukaan eläinsuojeluyhdistyksestä tulevien kahvilakissojen työkaveriksi leppoisan luonteensa ansiosta.

– Olemme jo ajatelleet antaa sille Nobelin rauhanpalkinnon, sillä se on niin kiltti ja levittää hyvää mieltä, sanoo Markus.

Kahvilalla on edennyt myötävirtaan

Tiina Aaltonen on tyytyväinen, sillä kaikki valmistelut ovat sujuneet mallikkaasti. Yhteistyökumppaneita on löytynyt helpolla, ja kahvilaan on tulossa niin lähileipää kuin taidetta. Myös paperityöt lupineen ja tarkastuksineen ovat menneet hyvin, vaikka aikaa valmistelut ovat vieneet.

Jotta kahvila saadaan lokakuussa auki, alkaa tiloissa remontti syyskuun alussa.

– Illalla kun parvekkeella miettinyt kissakahvila-asioita olen katsonut yhtä tiettyä tähteä ja ajatellut että nyt on kyllä hyvä tähtien asento, toteaa Tiina hymyä äänessään.

Tampereelle perustettavasta, Suomen ensimmäisestä kissakahvilasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomien Nyt-liite verkkosivuillaan.

Lisätty klo 13.10 maininta raisiolaisesta kissahoitolan kahvilasta. Klo 14.40 lisätty, että kahvilasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Suosittelemme sinulle