Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tuhansien yritysten salaisia tietoja vuotanut Tekesin tietojärjestelmästä

Rahoitushakemusta jättämässä ollut yritys havaitsi tietoturva-aukon innovaatiorahoituskeskus Tekesin tietojärjestelmistä. Yritys latasi salaisia tietoja aukon kautta ja ilmoitti asiasta Tekesille.

Tekes
Kuva: Tekes
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Useiden tuhansien yritysten salaisia ja luottamuksellisia tietoja on päässyt vuotamaan ulkopuolisten käsiin innovaatiorahoituskeskus Tekesin tietojärjestelmistä. Rahoitushakemusta jättänyt yritys havaitsi Tekesin järjestelmästä tietoturva-aukon, jonka kautta se onnistui lataamaan noin 20 000 salaista hakemusta. Yritys ilmoitti itse tietoturva-aukosta Tekesille.

Tekes jätti asiasta tutkintapyynnön poliisille viime viikon tiistaina. Esitutkinnan aikana kaksi tietoturva-aukon havainneen yrityksen työntekijää on ollut pidätettynä. Heidät on myöhemmin vapautettu. Lisäksi poliisi on etsintäkuuluttanut yhden työntekijän, joka on itse ottanut yhteyttä poliisiin.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä petoksena. Tekesin ei itse epäillä syyllistyneen laiminlyönteihin tietoturvan suhteen.

Poliisi arvioi, etteivät Tekesin tietojärjestelmistä hakkeroidut salaiset tiedot ole levinneet laajalle.

– Tässä vaiheessa ei ole mitään viitteitä siitä, että näitä asiakirjoja olisi siirretty näiden tiedossa olevan henkilöpiirin ulkopuolelle, tutkinnanjohtaja Jukkapekka Risu kertoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Suosittelemme sinulle