Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hallituksen säästöaikeet uhkaavat vammaisten kehitysyhteistyötä

Hallituksen kaavailemat leikkaukset kehitysapuun supistaa myös vammaisille suunnattavaa kehitysapua. Tuoreessa budjettiesityksessä kehitysaputyövaroista säästetään yli 40 prosenttia.

Ilkka Kilpeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtion kaavailemat säästöt pakottavat toteutuessaan kehitysyhteistyöjärjestöt kovalle säästökuurille.

Aiemmin Fidida-nimellä toiminut Vammaiskumppanuus ry on vammaisjärjestöjen yhteinen kehitysyhteistyöjärjestö, jonka jäsenjärjestöt työskentelevät kehitysmaissa. Kuurojen Liitto on yksi jäsenjärjestöistä.

Vammaiskumppanuus on myös on yksi niistä järjestöistä, joiden toimintaa säästösuunnitelma uhkaa.

– Suuret kehitysyhteistyöjärjestöt ovat ilmoittaneet yt-neuvottelujen alkamisesta. Vammaiskumppanuuden jäsenjärjestöistä ei ole vielä tietoa. Ensi maanantaina hallituksemme kokoontuu pohtimaan mitä tämä merkitsee käytännössä. Jäsenjärjestöjen kohdalla leikkausprosentti on 38, joka on aika paljon. Miten se vaikuttaa projekteihin, siitä ei ole vielä tietoa, kertoo Vammaiskumppanuus ry:n toiminnanjohtaja Anja Malm.

Tähän mennessä useat suuret kehitysyhteistyöjärjestöt, kuten Fida, Plan Suomi ja Suomen lähetysseura ovat ilmoittaneet käynnistävänsä yt-menettelyn säästöjen vuoksi. Henkilöstövaikutukset ovat huomattavat.

Kehitysmaiden naisia ja tyttöjä tuetaan monin eri tavoin, mutta vammaisten tukijat jäävät vähiin, Malm kertoo.

– Kehitysavun tiedetään kohdistuvan paljon mm. tyttöjen koulutukseen ja naisprojekteihin, mutta kehitysmaiden vammaisjärjestöille meidän jäsenjärjestömme ovat ainoa tukija. Monet muut järjestöt tukevat maataloutta, naisia ja tyttöjä, mutta me olemme vammaisille ainoa tukija.

Hallituksen budjettiriihi pidetään syyskuun toisella viikolla.

Hallituksen lopullinen esitys ensi vuoden talousarvioksi julkistetaan syyskuun lopulla.

Vammaiskumppanuuden toiminnanjohtaja kertoo kampanjoivansa yhä vahvasti kehitysyhteistyön puolesta.

– Näyttää siltä että 43 prosentin leikkaus pysyy. Jäsenjärjestöt kampanjoivat vielä sen puolesta, että leikkaus ei toteudu heti, vaan vähitellen. Nyt suunnitelmissa on leikkaus heti vuoden 2016 alusta lähtien. Kampanjoimme vielä vahvasti, Malm sanoo.

Vammaiskumppanuus ry:n lisäksi hallituksen mahdolliset säästöpäätökset voivat vaikuttaa myös mm. Kuurojen Lähetykseen, jonka toimintaa toimintaa ulkoministeriö myös tukee.

Suosittelemme sinulle